19 Ianuarie 2006

Amenzile de circulatie isi muta ghiseul si pe internet

Un card bancar si acces la internet. Doar de atat va fi nevoie ca sa va platiti o amenda de circulatie. Fara sa stati la coada, fara sa trimiteti prin posta procesul-verbal si chitanta la sectia de politie care v-a amendat pentru ca ati avut curajul sa fortati semaforul.

La inceput, doar bucurestenii amendati de politia rutiera vor beneficia de sistemul prin internet, aceasta fiind prima etapa a programului Ghiseului Virtual de Plati, dezvoltat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. In timp, toate platile pe care romanii le au de facut catre stat se vor putea efectua prin acest ghiseu. Un consortiu de trei firme a lucrat la acest proiect, dupa ce a castigat licitatia organizata de MCTI: Softwin (integratorul sistemului) s-a ocupat de dezvoltarea aplicatiilor soft, DotCommerce de procesarea securizata a platilor, iar Kondiment a realizat portalul web. Chiar daca valoarea proiectului nu era atractiva financiar (aproximativ 70.000 de euro), licitatia a atras nume mari ale serviciilor IT de pe piata romaneasca UTI, Siveco, Forte Siemens, Totalsoft, Softnet, Crescendo, Softwin (in consortiu cu DotCommerce si Kondiment). Poti face o plata fara un contract prealabil. Este suficient un card Visa sau Mastercard, ca la magazinele virtuale. Cu diferenta ca, in acest caz, produsul cumparat este o taxa, un impozit sau o amenda, explica Lucian Despoiu, Managing Partner al companiei Kondiment.

Mai comod, dar putin mai scump

In prezent, se pot face plati prin intermediul internetului, dar sistemul este, de fapt, un e-banking, nu o plata online propriu-zisa, si implica mai multe conditii. Pentru o astfel de plata, cetateanul facea mai intai un contract de servicii de e-banking cu o banca si unul cu administratia financiara. Cam multa alergatura pentru un impozit-doua pe an. In ghiseu, insa, nu este nevoie de nici un alt contract. Amendatul acceseaza internetul, intra pe pagina, plateste (de fapt, completeaza un formular) si primeste o confirmare cu semnatura electronica, opozabila in fata legii. Prin sistemul vechi, au ales sa-si achite darile catre stat aproximativ 1.000 de romani, dar si baza titularilor de conturi e-banking este destul de redusa - aproximativ 100.000, potrivit lui Liviu Nicolescu, director general al Directiei de Reglementari si Standarde in Tehnologia Informatiei, Antifrauda si Securitatea Retelelor in MCTI. Cum tinta ghiseului sunt persoanele care utilizeaza internetul si au un card bancar, iar in Romania sunt peste sase milioane de carduri emise, asteptarile ministerului sunt optimiste: cateva zeci de mii de amenzi platite online in 2006.

Pe internet este mai comod, dar putin mai scump. O amenda platita online va fi mai scumpa cu 3-4% decat daca am sta la coada la cec, din cauza comisioanelor bancare. Nu este o suma taxata de stat, de ghiseu. Facand o paralela, este ca atunci cand consultam soldul cardului la un automat, iar banca percepe un mic comision, explica Liviu Nicolescu.

Platile online nu se bucura inca de increderea romanilor. Cand se pomeneste de fraude pe internet, romanii sunt la loc de cinste. Ce se intampla daca pagina ghiseului este sparta de hackeri? Dar daca cineva incearca sa modifice platile? Unde ajung datele de pe card? Cine are acces la informatiile bancare?



Citeste si