28 Aprilie 2011

Surse: Guvernul, in sedinta speciala pentru aprobarea programului de convergenta



Guvernul se va reuni vineri, in sedinta speciala, pentru a aproba programul de convergenta al Romaniei pentru perioada 2011-2014, document care trebuie transmis Comisiei Europene, decizia fiind luata de membrii Coalitiei, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

In sedinta speciala de vineri vor fi discutate si masurile care pot fi initiate de Guvern pentru relansarea economiei, au mai aratat sursele.

Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca Guvernul va adopta programul de convergenta pana la sfarsitul lunii aprilie, interval in care va fi luata o decizie si in ceea ce priveste termenul de adoptare a monedei euro. El a aratat ca Executivul se va consulta in aceasta perioada cu Presedintia si Banca Nationala a Romaniei.

Proiectul programului de convergenta, obtinut de Mediafax, releva ca Guvernul a renuntat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, termen mentionat cu regularitate in anii anteriori, si a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb.

In documentul precedent, elaborat de Guvern in primavara anului trecut, se aprecia ca, avand in vedere necesitatea implementarii unor reforme structurale suplimentare care sa duca la cresterea flexibilitatii economiei romanesti si a capacitatii acesteia de a face fata socurilor asimetrice, moneda nationala nu va putea intra in mecanismul ratei de schimb II (ERM-II) "mai devreme de 2012", iar pentru moneda euro era stabilit in mod distinct ca va fi adoptata la 1 ianuarie 2015.

In proiectul noului program de convergenta sunt mentinute aceleasi argumente de continuare a reformei, dar se estimeaza doar ca intrarea in ERM-II se va produce "in perspectiva anilor 2013-2014", fara nicio referire exacta la momentul adoptarii euro.

Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

Un document oficial prezentat recent de Mediafax releva ca Guvernul ia in calcul amanarea aderarii Romaniei la zona euro cu 1-2 ani, peste termenul de 1 ianuarie 2015 anuntat oficial de autoritati, considerand ca in acest interval politicile monetare si fiscale trebuie consolidate, astfel incat cursul de schimb sa fie unul de echilibru la momentul aderarii.

Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.



Citeste si