4 Mai 2011

Preturile productiei industriale au crescut in martie cu 11%



Preturile productiei industriale pe total, piata interna si externa, au inregistrat in martie o crestere cu 11% fata de luna corespunzatoare din anul 2010 si cu 1,1% comparativ cu februarie, pe fondul scumpirilor din industria prelucratoare si din sectorul distributiei de apa si salubritate, conform Mediafax.

In martie comparativ cu februarie, preturile productiei industriale pentru piata interna au urcat cu 1%, iar cele pentru piata externa cu 1,2%, se arata intr-n comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Pe sectoare de activitate, s-au inregistrat cresteri de preturi in industria prelucratoare (+1,4%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+1%). Scaderi de preturi s-au inregistrat in industria extractiva (-1,4%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,3%).

Pe marile grupe industriale se constata majorari de preturi in industria energetica (+2,3%), industria bunurilor de uz curent (+1%) si industria bunurilor intermediare (+0,5%). Preturile s-au redus in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,3%) si industria bunurilor de capital (-0,1%).

Fata de martie 2010, pe sectiuni, au avut loc scumpiri in industria prelucratoare (+13,3%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+8,7%), in industria extractiva (+5,9%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,7%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+15,7%) si industria energetica (+11,9%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+9,6%), industria bunurilor de capital (+4,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,3%).



Citeste si