11 Mai 2011

Cele mai mari 30-40 companii de stat vor avea management privat



Cele mai mari 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firma independenta de resurse umane, cunoscuta pe plan international, care sa asigure o selectie cat mai buna a personalului, a declarat pentru Mediafax seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

El a precizat ca, desi FMI monitorizeaza in actualul acord 154 de companii cu capital de stat, nu ar avea sens ca si in celelalte sa fie adus management privat pentru ca ar insemna costuri prea mari pentru acestea.

In ceea ce priveste noile conduceri ale celor mai mari companii, acestea vor putea fi formate fie din cetateni romani sau straini, fie dintr-un mix intre cele doua, scopul final fiind ca acestia sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a maximiza profitul.

In urma negocierilor cu FMI pentru incheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fost extinsa prin includerea altor noua societati, respectiv Posta Romana, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, precum si societatile Interventii Feroviare si Telecomunicatii CFR.

Pe lista au fost mentinute Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CFR, fiind insa scoasa Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF).

Romania a incheiat in martie un nou acord, de tip preventiv, pentru doi ani, cu o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.



Citeste si