6 Iunie 2011

Lucratori mai ieftini: Scade costul cu forta de munca



Costul orar al fortei de munca, in functie de numarul zilelor lucratoare, a scazut in primul trimestru cu 2,11% fata de perioada similara din 2010, cele mai semnificative reduceri fiind inregistrate in activitati de spectacole, culturale si recreative, invatamant, sanatate si administratie publica, scrie Mediafax.

Astfel, in primele trei luni, costul orar al fortei de munca a scazut cu 22,08% in activitati de spectacole, culturale si recreative, cu 21,95% in invatamant, cu 17,93% in sanatate si asistenta sociala si cu 17,15% in administratie publica, ca urmare a diminuarilor salariale aplicate de la jumatatea anului trecut, recuperate partial in ianuarie 2011, si de plata in ianuarie-martie 2010 al celui de-al 13-lea salariu, a primelor de vacanta si diferentelor de incadrare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Cresteri semnificative ale costului orar al fortei de munca s-au inregistrat in comert (9,24%), informatii si comunicatii (7,47%) si tranzactii imobiliare (6,30%).

Scaderea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 2,16%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 2,15%.

Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat scaderi de 1,95% in ambele forme (ajustata dupa numarul zilelor lucratoare si neajustata).

Comparativ cu trimestrul anterior, costul orar al fortei de munca in forma ajustata a crescut in ianuarie-martie 2011 cu 1,03%. O crestere mai accentuata s-a observat in invatamant (12,56%), administratie publica (10,58%) si sanatate si asistenta sociala (7,76%). Scaderi semnificative s-au inregistrat in distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-6,18%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,49%) si industria prelucratoare (-5,26%).

Cresterea costului orar al fortei de munca in administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala a fost determinata de aplicarea legislatiei in vigoare pentru sectorul bugetar .

In primele trei luni ale acestui an, fata de octombrie-decembrie 2010, cresterea componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,07%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,90%. Majorarile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 1,28% si respectiv 1,13%.



Citeste si