29 Iunie 2011

Motive de ingrijorare? Franks: Economia Romaniei si-a incetinit cresterea



Datele preliminare arata ca avansul exporturilor si productiei industriale a incetinit in trimestrul al doilea, ceea ce va conduce la o crestere economica plasata sub nivelul din primul trimestru, a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, potrivit Mediafax.

"Exista anumiti indicatori care arata o incetinire a cresteii economice in trimestrul doi. Trebuie sa vedem, cand vom avea datele finale, cat de mult a incetinit cresterea. Ne asteptam, totusi, la o evolutie pozitiva a PIB", a adaugat oficialul FMI.

Intrebat daca se asteapta ca acest ritm mai scazut al cresterii economice sa se mentina pana la finele anului, Franks a precizat ca FMI isi mentine deocamdata prognoza de crestere de 1,5% pentru intregul an, bazandu-se si pe avansul peste asteptari din primul trimestru.

"Credem ca cifrele din primul trimestru au fost mai mari decat ne-am asteptat, astfel ca exista spatiu pentru o evolutie putin mai slaba in trimestrele urmatoare. Nu avem in vedere o modificare a prognozei in acest moment", a aratat Franks.

Economia a crescut in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut si cu 1,7% in serie bruta fata de primele trei luni din 2010, avans sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor.

Consiliul Director al FMI a aprobat luni seara prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispozitia Romaniei o transa de 481 milioane de euro.

Potrivit lui Franks, intalnirea membrilor board-ului a fost una de scurta durata, acestia fiind "foarte multumiti" de progresele Romaniei in ceea ce priveste reformele. El a precizat ca Romania a indeplinit toate tintele din acord pentru finele lunii martie, respectiv cea legata de deficitul buegtar, arierate, cheltuieli, precum si nivelul pierderilor companiilor de stat.

"Este pentru prima data cand am putut merge in board fara a solicita o derogare.
Tinta de arierate, care a fost problematica in trecut, a fost indeplinita de data aceasta", a mai spus oficialul FMI.

Romania a incheiat in martie un nou acord cu FMI, de tip preventiv, in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Pana la finele anului, FMI ar mai putea pune la dispozitia Romaniei inca doua transe, in valoare de 480 de milioane de euro fiecare.

Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.



Citeste si