11 Iulie 2011

Revista presei de business: Cele mai importante subiecte ale zilei



Aflati care sunt cele mai importante subiecte din presa de business de astazi.

Oferta de pana la 610 mil. euro prin care statul vinde pe Bursa 9,84% din actiunile Petrom incepe astazi. Banca de investitii Renaissance Capital din Rusia va avea sarcina de a atrage marile fonduri de investitii straine sa cumpere pachetul de circa 8,3% din actiunile Petrom, in valoare de pana la 518 mil. euro, care vor fi oferite pe transa investitorilor mari, scrie Ziarul Financiar.

Pana acum americanii de la Bechtel au terminat doar puțin peste 50 de kilometri din cei 415 km ai Autostrazii Transilvania, și au incasat peste 1,2 miliarde de euro. In 2003, la semnarea contractului, proiectul a fost estimat la 2,2 miliarde de euro. Intre timp, contractul a fost renegociat, s-au mai redus ceva costuri, dar tot ridicate raman, informeaza Capital.ro.

Daca pana in prezent cel mai activ jucator pe segmentul magazinelor cu reduceri parea sa fie Lidl, care avea potential de a detrona Penny, in cursa pentru prima pozitie a aparut cel de-al treilea jucator, Profi. Daca Enterprise Investors, care controleaza magazinele Profi, va cumpara lantul Penny Market pe care Rewe ar dori sa-l vanda, Profi va urca pe primul loc, avand o retea de peste 200 de magazine, titreaza Financiarul.

Din Money.ro aflam cat poti castiga daca nu ai BAC-ul, atat in Romania, cat si in afara. Astfel, poti castiga cel mult 300 de euro pe luna ca promotor stradal in Bucuresti sau 1.500 de euro pe luna daca alegi sa muncesti ca sofer in Peninsula Scandinava. Joburile de sofer si zugrav din afara sunt remunerate cu cel putin 1.000 de euro lunar. Te califici pentru o pozitie in strainatate daca vorbesti germana sau engleza cel putin la nivel mediu.

Decizia Curtii Europene de Justitie in dosarul controversatei taxe auto da unda verde celor peste 800.000 de romani care au platit-o sa isi recupereze banii, printr-o simpla formalitate juridica, afirma cunoscutul avocat Gheorghe Piperea. Suma pe care statul va trebui sa o plateasca depaseste 850 milioane de euro, scrie Dailybusiness.ro.

Mai 2011 a fost prima luna de crestere a volumului de lucrari dupa mai bine de doi ani de scaderi. Din februarie 2009 pana in mai 2011, constructiile au scazut luna de luna. Acum, la constructia de case inca mai suntem sub nivelul anului 2005, dar trendul e crescator, anunta Adevarul.

Industria comunista ne-a lasat cu 550.000 situri contaminate a caror readucere la starea initiala ne va costa 14 mld. euro, scrie Curierul National. Pana acum au fost identificate doar 1.000 dintre ele, iar intreg procesul de reabilitare va dura 30 de ani. In judetele Dolj, Hunedoara si Caras-Severin se stie, deocamdata, ca exista 4.753 ha care necesita actiuni de remediere.



Citeste si