15 August 2011

Ministrul Agriculturii: Sunt discutii pentru valorificarea productiei agricole



Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat la Zlatna ca Guvernul are discutii cu diverse tari pentru valorificarea productiei agricole din Romania, dar si pentru atragerea unor investitori in agricultura din tara, scrie Mediafax.

"Sunt discutii in ceea ce inseamna valorificarea productiei agricole. Si eu o sa am. Daca nu eram zilele trecute la Maramures si azi (sambata - n.r.) aici, aveam planificate intalniri cu o ambasada si oameni de afaceri. Se pleaca pe zonele acestea ale lumii unde este o cerere foarte mare de produse", a spus Valeriu Tabara, intrebat fiind daca exista discutii intre Guvernul Romaniei si diverse tari pentru valorificarea productiei agricole.

Ministrul Agriculturii a dat exemplul Egiptului, care "si-a reinnodat dupa aproape 15 ani legaturile cu Romania si cumpara intr-o prima transa 60.000 de tone de grau".

"Eu sunt convins ca Egiptul poate sa ramana un cumparator la un nivel de peste 100.000 de tone, si grau de foarte buna calitate. Nu trebuie sa ne ferim de a vinde si de a avea piata. De asemenea, una este investitorul care vine sa sprijine productia agricola, sa o valorifice, si alta este cel care vine sa cumpere terenul pe care, la un moment dat, cand l-a trecut in proprietate, poate sa-l cultive sau nu si nimeni nu poate interveni sa-l sanctioneze, sa-l nationalizeze. Niciodata o proprietate sper sa nu mai fie intr-un abuz fata de ceea ce inseamna dreptul de proprietate", a spus Tabara.

El a adaugat ca, anul trecut, Romania a exportat ulei, floarea soarelui, rapita, sroturi (material furajer - n.r.) si a inceput sa exporte fructe si legume, amintind de faptul ca "in momentul in care a aparut criza E. coli" erau "patru mari firme care exportau din Romania catre Germania si catre Cehia".

"Domnul prim-ministru este in China. Unul dintre marile obiective pe care le-a transferat pentru discutii cu partea chineza este Canalul Siret-Baragan, pentru ca am dori sa modificam principiile de irigatii in asa fel incat costurile sa se reduca si sa putem valorifica mai economic aceasta apa pentru circa 750.000 de hectare. Deci asta este suprafata pe care noi o avem in functiune acum", a spus Tabara.



Citeste si