14 Septembrie 2011

Revista presei de business: Cele mai importante subiecte ale zilei



Aflati care sunt cele mai importante subiecte din presa de business de astazi.

Romanii se grabesc sa ia credite cu avans mic

Sucursalele bancare sunt, de o saptamana, mai animate ca de obicei: multe persoane se intereseaza cum pot lua un credit pana apar reglementarile restrictive ale Bancii Nationale, scrie Evenimentul zilei.

Romanii care vor sa-si ia casa prin credit se grabesc sa ajunga la banca zilele acestea, imediat dupa ce au aflat ca BNR se pregateste sa introduca un avans de minimum 30% la creditele in valuta.

Secretul lui Basescu

Aflat pentru o zi la Washington, presedintele Basescu a explicat de ce a tinut atat de secreta vizita sa de 12 ore in Statele Unite. "N-am vrut ca vizita sa fie distrusa de vorbe si de analisti la tv, avem talentul acesta", titreaza Adevarul.

Traian Basescu i-a asigurat pe romanii din America ca le intelege dezaprobarea fata de unele politici interne ale Romaniei: "Nici guvernarea actuala nu este perfecta dar am avut un moment de criza. Ce ne-a invatat criza aceasta: Romania nu isi permite sa mentina un stat costisitor".


Muzeul Antipa se deschide sambata

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" se redeschide sambata, 17 septembrie, informeaza Gandul.info.

Intreaga investitie facuta la Grigore Antipa se ridica la 11 milioane de dolari. Cei mai multi bani vin de la buget, doar 600.000 de euro fiind obtinuti prin fonduri structurale. "O sa ne scoatem acesti bani de cateva ori. Intr-o suta de ani. Aceasta nu este o afacere, nu bagi banul si astepti sa scoti carameaua", glumeste directorul Murariu, care spune ca un bilet pentru adulti costa 20 de lei, unul pentru pensionari 10 lei, iar unul pentru elevi si studenti, 5 lei. In timpul vacantelor, elevii si studentii au intrarea gratuita.


De ce nu gasesc patronii muncitori calificati

Adevarata amenintare pentru piata muncii o constituie nu scadererea cererilor, ci deficitul de competente la nivelul candidatilor, mentioneaza un studiu Manpower, citat de Romania libera.

Daca pentru trimestrul III perspectivele pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca erau mai mult decat optimiste „intentiile de angajare fiind cele mai puternice din ultimii trei ani”, pentru perioada octombrie-decembrie, angajatorii au raportat o „incetinire a ritmului angajarilor”. Cu toate acestea, un studiu realizat de Manpower indica faptul ca una din cinci companii din Romania va continua sa angajeze personal pana la finele anului.


Toamna aduce credite mai scumpe pentru companii

Decizia bancilor ar putea fi insa amanata de avansul redus al soldului finantarilor. Creditele noi in lei acordate sectorului corporate s-au ieftinit semnificativ pana la finalul lunii iulie 2011, analistii explicand ca tendinta a fost determinata de scaderea marjelor bancilor.

Ei avertizeaza insa ca, o data cu cresterea ratelor ROBOR pe piata interbancara, finantarile se vor scumpi. In ceea ce priveste costul impumurilor in euro, dupa o lunga perioada de stagnare, si trendul ascendent al ratelor Euribor se va reflecta, mai devreme sau mai tarziu, in dobanzi, anunta Financiarul.

Strategia Lidl pentru Bucuresti

Lidl, reteaua germana de tip discount care a pornit cea mai mare ofensiva din retailul autohton, va deschide magazine in sectoarele "muncitoresti" din Bucuresti, insa nu are planuri momentan pentru sectoarele unu si doi.

Cele mai multe unitati vor fi deschise in sectorul sase, unde densitatea medie a populatiei este de circa 10.000 de locuitori/km patrat. Spre comparatie, in sectorul unu densitatea este de 3.400 de locuitori/km patrat, scrie Ziarul Financiar.

Revolutie in bricolaj

Numarul patru la nivel mondial pe piata de bricolaj intra in Romania cu „preturi inegalabile” si servicii unice in piata. Aproximativ 90% dintre produse sunt „made in Romania”, sau distribuite de romani.

Magazinul din Chitila are o suprafata comerciala de 16.500 de metri patrati si include 16 raioane. Este cel mai mare magazin Leroy Merlin din lume, intr-o retea de 330 de unitati, scrie Money.ro.



Citeste si