23 Septembrie 2011

Revista presei de business: Ce poate face Romania in fata unei noi crize



Vezi mai jos o selectie a celor mai importante articole din presa de business de astazi.

Ce poate face Romania in fata unei noi crize

Ce poate face Romania in fata unei noi crize. Mihai Tanasescu: Asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria mondiala. Sa ne pregatim pentru un alt mod de a trai pe Pamant, scrie Gandul.

In timp ce pietele internationale freamata, indicii bursieri se prabusesc, iar lumea se pregateste pentru o criza economica mondiala poate mai severa decat cea din 2008, Romania abia descopera ca cifrele de crestere economica pe care se baza pentru 2012 sunt pura fantezie.

Ieri, Traian Basescu preluand evaluarile internationale a declarat ca actuala criza se va intinde pe termen mediu, respectiv "2, 3, 4 ani".

Topul judetelor care vor fi obligate sa dea banii de la UE inapoi

Pentru presedintii consiliilor judetene care si-au batut joc de banii europeni a venit ziua scadentei. Trebuie sa-i dea inapoi. Cel mai mult au de restituit Dambovita si Prahova - 4,5 milioane de lei fara TVA, in timp ce Consiliul Judetean (CJ) Teleorman, condus de Liviu Dragnea, a cheltuit ilegal aproximativ 2,5 milioane de lei fara TVA, adica aproximativ 600.000 de euro.

Comisia Europeana (CE) a decis, in iunie, sa blocheze fondurile UE pe Axa 2 a Programului Operational Regional (POR). Acum se asteapta lamuriri din partea autoritatilor romane, potrivit purtatorului de cuvant al CE, Ton van Lierop.

Pentru a reusi sa convinga europenii sa nu opreasca de tot fondurile destinate acestui program, 800 de milioane de euro, Romania va trebui sa elimine neregulile si sa controleze toate contractele de reabilitare a drumurilor judetene incheiate prin POR, scrie EVZ.

Emil Boc despre Schengen: "Partea plina a paharului este ca nu s-a luat o decizie negativa"

Premierul Emil Boc a declarat, in legatura cu amanarea deciziei privind aderarea Romaniei la Schengen, ca partea goala a paharului este ca nu s-a luat decizia, dar partea plina e ca nu s-a luat o decizie negativa.

"Partea goala a paharului este ca nu s-a luat o decizie astazi, iar jumatatea plina e ca nu s-a luat o decizie negativa. Ramanem inca in joc", a afirmat Emil Boc, dupa participarea la reuniunea Partidului Popular European.

El a spus ca Romania indeplineste din punct de vedere tehnic toate conditiile si ca nu mai exista niciun obstacol in privinta aderarii la Schengen si ca singura discutie este de natura politica.

"Vom cere si am cerut intotdeauna sa nu se schimbe regulile in timpul jocului, aceleasi criterii care au stat la baza aderarii la Schengen a altor tari sa stea si la aderarea Romaniei. Atat cerem si nimic mai mult. UE trebuie sa ramana constanta si consecventa si vom intensifica eforturile diplomatice pentru ca la Consiliul European din octombrie sa avem un rezultat favorabil", a mai adaugat Emil Boc, informeaza Gandul.



Pensii frauduloase de un milion de lei

Procurorii DIICOT Alba au cerut arestarea preventiva a unei retele care se ocupa cu intocmirea unor dosare care au facut posibila pensionarea frauduloasa a peste 100 de persoane. Opt persoane, din care o functionara a Casei de Pensii Alba, au fost retinute de procurori.

Acestea au fost trimise in fata judecatorilor Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventiva. Anchetatorii sustin ca acestea faceau parte dintr-un grup infractional nestructurat, care a creat un prejudiciu de un milion de lei, potrivit agentiilor de presa. Pentru o a noua persoana, considerata a fi liderul gruparii, va fi formulata propunere de arestare preventiva in lipsa.

Potrivit sefului DIICOT Alba Iulia, Danusia Boicean, au fost audiate, in cursul zilei de miercuri, 50 de persoane din 119 pentru care a inceput urmarirea penala pentru constituire, organizare sau sprijinire a unui grup infractional nestructurat, inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si fals privind identitatea, anunta Romania Libera.



Citeste si