29 Septembrie 2011

Borbely: Scaderea productiei Hidroelectrica nu va duce la cresterea pretului la energie



Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, ca deocamdata nu exista un risc de crestere a pretului la energie din cauza scaderii productiei la Hidroelectrica, dar a precizat ca situatia va fi discutata in detaliu in Guvern in perioada urmatoare, conform Mediafax.

"In ultimele doua zile a crescut debitul Dunarii, deci acuma este la aproape 3.000 fata de 2.200 cat era, deci din acest punct de vedere, pe Dunare, conform informatiilor furnizate de colegii de la meteorologie, nu vor fi probleme deosebite, vom avea o problema cu seceta in cazul in care timp de 2-3 saptamani nu vom avea ploi", a spus Borbely.

Ministrul Mediului a precizat ca la nivelul institutiei pe care o conduce a fost organizat un comitet pentru situatii de urgenta pe aceasta tema.

"Ieri a avut loc un alt comitet national, care a analizat aceasta problema. Deocamdata stam in asteptare, pana in 1 octombrie nu vor fi ploi consistente, se pare ca dupa 8 octombrie, dar deocamdata agricultura, pana in 20-25 octombrie, mai poate sa amane unele culturi de toamna", a explicat Borbely.

Misnistrul a mai spus ca, intr-adevar, in momentul de fata Hidroelectrica produce mai putina energie electrica.

Intrebat daca nu exista un risc de crestere a pretului la energie, Borbely a spus ca situatia se va discuta in Guvern saptamana viitoare dar ca, deocamdata, nu este luata in calcul o astfel de varianta.

"Probabil saptamana viitoare va fi si o nota in Guvern pe aceasta situatie. Deocamdata, nu e un pericol de a influenta cresterea pretului. Au mai fost asemenea situatii, deci nu e ceva iesit din comun. Sunt perioade cand este seceta, dar si cand sunt ploi mai multe si atunci recupereaza. Deci, vom discuta in Guvern", a spus el.

"Acest subiect nu s-a discutat inca in Guvern, pentru ca nu e grav, in termen de doua saptamani vom face o analiza", a adaugat el, explicand ca pana acum subiectul nu s-a discutat in Executiv deoarece nu a fost considerata o situatie de pericol.

Hidroelectrica a primit marti avizele de care avea nevoie de la Camera de Comert a Romaniei pentru a putea institui situatie de forta majora, din cauza secetei, astfel ca va reduce cantitatile de energie livrate clientilor companiei, fiind posibil ca aceasta situatie sa dureze pana la finele anului.

Directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, a precizat ca "din pacate si cumva din cauza naturii" debitul Dunarii a scazut vertiginos in ultimele zile, la un debit de 2.150 metri cubi pe secunda, fata de o medie anuala a acestei perioade de 4.000 de metri cubi pe secunda.

"Dunarea asigura 40% din productia Hidroelectrica. In ultima perioada am produs 9.800 MWh de energie pe zi, de la 29.000 MWh in decembrie 2010. Azi am crescut la 12.000 MWh pe zi", a adaugat Trihenea.

In baza contractelor incheiate compania ar trebui sa livreze o cantitate de 17,4 TWh de energie, iar productia Hidroelectrica este prognozata la 15 TWh.

In 2003, un an secetos in care debitele Dunarii si ale raurilor interioare au scazut semnificativ, Hidroelectrica nu a activat clauza de forta majora si a inregistrat pierderi de 4.000 miliarde lei vechi (40 milioane de lei), intrucat a fost nevoita ca pentru respectarea contractelor sa cumpere energie de la alti producatori, pe care sa o vanda la tarife reglementate, mult mai mici fata de pretul de achizitie.

Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.



Citeste si