13 Februarie 2006

Asteptarile inflationiste sint prea mari in Romania

Banca Nationala a Romaniei mentine tinta de inflatie pentru ca procesul de dezinflatie sa fie unul convingator. Nu are insa nici o putere asupra cresterii preturilor administrate
Din totalitatea preturilor din economie exista cel putin o categorie in privinta carora Banca Nationala nu poate actiona. Este vorba despre preturile administrate, precum cel al gazelor, ale caror tarife cresc sub influenta evolutiilor externe si a angajamentelor de aderare ale Romaniei la Uniunea Europeana. Inflatia din ianuarie nu a fost in mare o surpriza, pentru ca specialistii din banca centrala stiau exact ca din grupul de 22% preturi administrate se vor produce majorari, ceea ce s-a si intimplat spune Adrian Vasilescu (foto), consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

In opinia sa, faptul ca BNR mentine tinta de inflatie tine de ancorarea asteptarilor inflationiste. Personal, cred ca in societatea noastra sint prea multe anticipatii inflationiste. De exemplu, imediat cum se anunta o majorare de tarife la utilitati, cum ar fi scumpirea la energie sau caldura, nenumarati manageri fie de la companii de stat, fie private care produc pentru piata de consum anunta cu cit vor creste la rindul lor preturile. Nici macar cu titlu de exceptie nu apar declaratii ca in Japonia, de exemplu, unde managerii anunta reduceri de alte costuri, astfel incit pretul produselor de pe piata sa nu inregistreze majorari de pe urma cresterii costurilor la utilitati.

In aceste conditii era normal acestui cor zgomotos sa i se adauge inca o declaratie care sa reprezinte o anticipatie inflationista. Dimpotriva, Banca Nationala a Romaniei, prin comunicatul de saptamina trecuta, a aratat limpede ca anul 2006 trebuie sa fie unul al luptei impotriva inflatiei, un obiectiv pe care societatea romaneasca trebuie sa si-l asume in totalitatea ei, pentru ca sintem cu totii in aceeasi barca - a comentat consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.



Citeste si