6 Octombrie 2011

Cea mai abrupta scadere din UE a comertului cu amanuntul



Romania a inregistrat in luna august cea mai abrupta scadere din UE a comertului cu amanuntul fata de iulie, respectiv al doilea declin raportat la aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor prezentate de Eurostat, scrie Mediafax.

Volumul comertului cu amanuntul a scazut in Romania, in luna august, cu 3,1% fata de iulie, respectiv cu 6,3% raportat la aceeasi luna a anului trecut.

La nivelul Uniunii Europene, sectorul retail a inregistrat o contractie de 0,2% raportat la luna anterioara, respectiv minus 0,8% fata de august 2010.

In zona euro, comertul retail s-a redus cu 0,3% fata de luna iulie, respectiv cu 1% fata de august 2010.

In august fata de iulie, cele mai abrupte scaderi ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Romania, Germania (-2,9%) si Finlanda (-2,2%). La polul opus, cele mai puternice cresteri au fost raportate de Slovenia (3,1%), Luxembourg (2,8%) si Lituania (2,5%).

Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, sectorul retail s-a contractat cel mai abrupt in Malta (-8,8%), urmata de Romania (-6,3%) si Spania si Portugalia (-4,6% fiecare). Cele mai puternice cresteri au fost inregistrate in Luxembourg (11,7%), Lituania (10,1%) si Letonia (7,4%).

Institutul National de Statistica a anuntat marti ca volumul vanzarilor de produse alimentare, nealimentare, bauturi si tutun a scazut in august atat fata de iulie, cat si comparativ cu aceeasi luna din 2010, in timp ce comertul cu carburanti a crescut usor.

In primele opt luni, comparativ cu perioada similara a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul s-a diminuat atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 4,7% si respectiv cu 5,3%.

Scaderile au fost cauzate de reducerea vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-8,7% ca serie bruta, 9% ca serie ajustata), a celor de produse nealimentare (-2,6% ca serie bruta, -2,5% ca serie ajustata) si a comertului de carburanti (-2,3% ca serie bruta, -3,4% ca serie ajustata).



Citeste si