11 Octombrie 2011

Revista presei de business : Unde poti lua amenda daca mergi cu cauciucuri de vara



Vezi mai jos o selectie a celor mai importante articole din presa de business de astazi.

De ce nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie anvelopele

Anvelopele de iarna nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie pentru toate autovehiculele, ci doar pentru cele care circula pe portiuni de drum cu gheata, zapada sau polei. Intrebat daca toti conducatorii auto sunt obligati sa isi doteze masinile cu cauciucuri de iarna, comisarul sef de la Politia Rutiera, Marian Zane, a raspuns: "Nu toti. Este vorba despre circulatia pe portiunile cu zapada, gheata sau polei", informeaza ziarul Gandul.

El a adaugat insa ca este "incorect" sa nu ne dotam masinile cu cauciucuri de iarna. "Este important sa nu fim surprinsi. Te poti duce la cumparaturi si sa fie soare, si cand iesi poate sa ninga", a spus Zane.


De ce pierde Romania 1,3 miliarde euro pe luna

Factura administratiei ineficiente: 800 mil. euro plus lunar la datoria publica, 400 mil. euro minus la fondurile europene si minus 100 mil. euro lunar la companiile de stat, scrie Zf.ro.

Ineficienta managementului de stat aduce Romaniei pierderi de 1,3 mld. euro pe luna si de 16 mld. euro pe an pe trei cai: nestiinta de a atrage 400 mil. euro pe care ar trebui sa-i luam de la UE, neputinta de a micsora cheltuielile bugetare cu bunuri si servicii si de personal care majoreaza datoria publica cu 800 mil. euro pe luna si nepriceperea de a administra eficient companiile de stat care aduc pierderi de 100 mil. euro pe luna.


Ce pagube ar aduce un cutremur

Toate locuintele din Romania valoreaza 100 miliarde euro, potrivit PAID, scrie Romania Libera.

Pierderile pe care le-ar provoca in sectorul rezidential un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro, in conditiile in care valoarea totala a locuintelor la nivel national este estimata la 105,6 miliarde de euro, potrivit unor studii citate de PAID.

„Expunerea rezidentiala totala in Romania este estimata la 105,6 miliarde de euro, din care valoarea locuintelor din mediul urban depaseste 60 miliarde de euro. Valoarea expunerii rezidentiale in Bucuresti este estimata la peste 12 miliarde de euro. Potrivit ultimelor studii realizate de experti internationali, pierderea modelata in sectorul rezidential, in cazul unui eveniment similar celui din 1977, se ridica la 4,8 miliarde euro la nivel national", a declarat luni directorul general al PAID, Marius Bulugea, prezent la Forumul International al Riscurilor Catastrofale, organizat de XPRIMM.


Mai este Romania atractiva pentru investitori?

Reducerea contributiilor sociale si micsorarea birocratiei sunt necesare pentru a mentine Romania in atentia companiilor straine care vor sa se extinda in aceasta zona a Europei, scrie evz.ro.

Premierul Emil Boc a participat, recent, la inaugurarea unei investitii a companiei Continental in Romania

Plecarea finlandezilor de la Nokia nu poate fi pusa pe seama a ce a facut sau nu Romania. Nokia are probleme mari la nivel de corporatie. Inchiderea fabricilor inainte de a deveni nerentabile este o miscare normala. Insa problema atragerii de noi investitori, pentru care ne luptam acum nu doar cu economiile vecine, ci si cu cele dezvoltate, este tot mai mare.


Riscul fiscal al Romaniei, sub cel al Greciei

Romania are un risc fiscal de doua ori mai mic decat cel al Greciei si reflecta vulnerabilitatile necesarului de finantare actual si proiectat al statului, potrivit unui raport al Comisiei Europene, informeaza adevarul.ro.

Pentru Romania, indicatorul calculat de CE se situeaza la 0,54 puncte, usor peste media UE, de 0,51 puncte. Grecia prezinta cel mai ridicat risc din UE, de 1,02 puncte, urmata de Italia, cu 0,88 puncte.

In Europa Centrala si de Est, Bulgaria prezinta cel mai redus risc fiscal, de numai 0,08 puncte, in timp ce in Ungaria cel mai ridicat, de 0,82 puncte. Polonia si Cehia se situeaza sub media UE, cu 0,48 puncte, respectiv 0,32 puncte.





Citeste si