17 Octombrie 2011

In ce regiuni creste productia agricola?



Productia agricola a crescut anul trecut fata de 2009 doar in partea de vest a Romaniei (Banat) si in cea de sud-est, in timp ce in restul regiunilor activitatea s-a redus, in special din cauza scaderii la productia animala, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

La nivelul intregii tari, productia ramurii agricole a urcat cu 1% anul trecut, pe fondul majorarii cu 6,6% a valorii adaugate din culturile vegetale. Productia animala a scazut cu aproape 7%, informeaza Mediafax.

Regiunea de Vest, care include judetele Arad, Caras Severin, Hunedoara si Timis, a inregistrat cea mai mare crestere a productiei agricole anul trecut, datorita unui avans puternic al sectorului vegetal.

Productia agricola in regiunea Banatului a fost cu 26,8% mai mare decat cea inregistrata in anul precedent si a fost rezultatul cresterii cu 34,8% a ramurii vegetale si cu 15% a celei vegetale. De altfel, in regiunea de Vest a fost inregistrata singura crestere a productiei agricole.

In regiunea de Sud-Est, care include judetele Braila, Buzau, Galati, Tulcea, Constanta si Vrancea, s-a inregistrat o crestere cu 7,1% a productiei agricole, sustinuta doar de sectorul vegetal.

Cele mai severe scaderi ale productiei agricole, de 6,6%, au fost raportate in regiunea de Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj) si in zona de Sud-Vest a Olteniei. In ambele cazuri, factorul determinant a fost reducerea productiei animale cu 7,2% si, respectiv, 15,3%.

In zona Bucuresti-Ilfov a fost inregistrata cea mai mare reducere a productiei animale, de 27,6%. Scaderea a fost compensata in mare parte de cresterea sectorului vegetal cu aproape 14%.

Valoarea productiei ramurii agricole a fost de 64,45 miliarde de lei anul trecut, respectiv 12,5% din PIB. Cele mai mari valori s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia si Nord-Est, iar cele mai mici in regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, regiune agricola de mica importanta.

In ceea ce priveste valoarea serviciilor agricole, aceasta este in general nesemnificativa, in anul 2010 contribuind cu doar 0,9% la valoarea productiei ramurii agricole la nivel national.



Citeste si