21 Octombrie 2011

Recensamantul, sub lupa sociologilor: Promovare minima, remuneratii simbolice. Macar sa fie facut bine!



Cati romani vor mai raspunde “Prezent” in propria tara? Aceasta este intrebarea la care se cauta un raspuns in cadrul celui mai complex recensamant efectuat dupa 1989 si primul de la aderarea la Uniunea Europeana. Sociologii consultati de Wall-Street.ro vorbesc despre miza acestui proiect si ce obstacole ar putea influenta decisiv reusita sa.

Wall-Street.ro: Cum se vede Recensamantul 2011 din perspectiva sociologica?

(foto stanga): Exista riscuri foarte multe. Cel mai important este legat de organizare, de simultaneitatea culegerii datelor. In plus, controlul echipelor de teren ar trebui facut de echipe de verificare. Totodata, plata recenzorilor ar trebui sa fie consistenta pentru a se elimina abandonul, care poate distruge fluenta procesului. Exista si riscul de a nu gasi anumite persoane acasa, iar chestionarele lor sa fie completate de rude. Astfel, se multiplica foarte mult erorile. Trebuie sa avem cat mai putine greseli sistematice. Si asa avem recensamanturi rare, atunci cand le facem macar sa le facem bine.

Vintila Mihailescu: Cea mai dificila problema – care este insa si una dintre cele mai mari mize europene – va fi aceea a mobilitatii populatiei. Fara a intra in detalii tehnice, in casutele sale, chestionarul nu poate sa ofere decat “fotografii” ori mobilitatea este un “film” intreg. Desigur, metodologia permite relationarea acestor “fotografii” si o anumita reconstituire a fluiditatii persoanelor in spatiu, dar multe situatii concrete vor fi inghesuite fortat in categorii statistice prea stramte. Dar nu se poate altfel si, oricum, vom avea o imagine mult mai apropiata de realitate decat evaluarile actuale care vorbesc despre “intre 2 si 3 milioane de romani care lucreaza in strainatate”.

Wall-Street.ro: Cat de complex este acest recensamant? De ce vom afla rezultatele abia peste 2 ani?

Vintila Mihailescu: Volumul de munca pentru prelucrarea acestor date brute este greu de imaginat pentru neprofesionisti. Faptul ca editarea datelor finale va dura doi ani nu trebuie deci sa ne mire. Vor mai urma inca o data pe atatia pana cand vom avea si primele interpretari utile pentru politici si strategii nationale si departamentale.

Marius Pieleanu: Prelucrarea dureaza foarte mult. Nu cred ca trebuie neaparat sa ne gandim ca datele vor fi folosite in alegerile din 2012. Eu sper ca se va pastra confidentialitatea datelor. Nu putem garanta, mai ales intr-o tara in care totul este posibil, insa sunt putine sanse. Legea este foarte dura in astfel de cazuri, cei care procedeaza asa risca inchisoarea.

Vasile Dancu: Sper sa nu fie un recensamant influentat de carentele din administratie. E o chestiune ce tine numai de organizare si ar fi o dovada de impotenta a Institutului National de Statistica. Datele s-ar putea sa nu mai fie actuale peste doi ani. De aceea eu cred ca o prelucrare in 6 luni, maxim 9 ar fi fost rezonabila.

Mircea Kivu: De regula rezultatele complete ale unui recensamant sunt disponibile peste doi ani. Este vorba de munca laborioasa. Sa ne gandim doar ca sunt peste sapte milioane de chestionare completate cu pixul, o mare parte sunt verificate din nou. Ultimul recensamant a fost alcatuit din trei volume, fiecare de dimensiunea unei Biblii. E un lucru migalos si care trebuie facut bine.

Recensamant 2011, in cifre. Ce trebuie sa stiti

- Recensamantul populatiei si locuintelor, programat pentru 20-31 octombrie, va costa 193 milioane lei, iar datele finale vor fi prezentate in 2014
- Cetatenii care refuza sa raspunda pot primi amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 lei
- Romania a fost impartita in 101.000 sectoare care vor fi acoperite de 120.000 de recenzori, timp de 11 zile.
- Primele rezultate ale recensamantului vor fi prezentate in primul trimestru al anului 2012
- Salariile primite de cei 120.000 de recenzori sunt cuprinse intre 750 si 1.050 de lei
- Exista patru intrebari la care cetatenii pot refuza sa raspunda. Acestea se refera la apartenenta etnica, limba materna, religia de care apartine persoana respectiva si posibilele dizabilitati.
- Puteti verifica daca recenzorul este autorizat solicitind legitimatia si actul de identitate. De asemenea, seria legitimatiei poate fi verificata printr-un telefon la numarul 1741 sau 021/9201.
- Durata de completare a formularelor variaza intre 20 si 40 de minute pentru fiecare gospodarie
- Singurele date pe care un recenzor le poate solicita vecinilor in cazul in care nu sunteti gasiti acasa sunt numele dvs., marimea apartamentului si de cand lipsiti de la domiciliu.

  • Mircea Kivu este sociolog, fost director de operatiuni in cadrul Mercury Research si CEO IMAS
  • Vasile Dancu este sociolog, prof. univ. dr. in cadrul Universitatii din Bucuresti si Universitatii Babes Bolyai, senator PSD Cluj
  • Marius Pieleanu este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Stiinte Politice, Catedra de Sociologie din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative si Director al Departamentului de Invatamant la Distanta din cadrul aceleiasi facultati
  • Vintila Mihailescu este profesor universitar doctor si seful Catedrei de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative



Citeste si