24 Octombrie 2011

Chiritoiu: Vrem sa incheiem in acest an toate investigatiile mai vechi de trei ani



Consiliul Concurentei vrea sa incheie in acest an toate investigatiile mai vechi de trei ani, printre acestea numarandu-se si cea de pe piata combustibililor, despre care presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, spune ca va fi finalizata in urmatoarele luni, informeaza Mediafax.

"Anul acesta vrem sa incheiem toate investigatiile mai vechi de trei ani. (...) Am inchis deja investigatia pe piata telecom, iar inca una mai veche este cea pe combustibil pe care o vom finaliza in urmatoarele luni", a declarat vineri Chritoiu, la conferinta "Concurenta in sectoare cheie ale economiei romanesti".

Investigatia pe piata comercializarii carburantilor a inceput in 2005, dar a fost reluata in 2009, cand a fost schimbata echipa care lucra la acest caz.

Consiliul Concurentei a anuntat la inceputul anului ca va finaliza investigatia in primul trimestru, iar ulterior pana la jumatatea anului.

In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Premierul Emil Boc a declarat atunci ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata cu povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Pe piata telecom, investigatia Consiliului Concurentei a fost declansata in anul 2006, ca urmare a unei plangeri depusa de Netmaster Communications si a avut ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie.

In februarie, CC a amendat Orange Romania si Vodafone Romania cu 268,33 milioane de lei (63 milioane de euro) pentru abuz de pozitie dominanta. Ulterior, in iunie, cele doua companii au obtinut suspendarea amenzii la Curtea de Apel, iar in iulie Consiliul a inaintat recurs. In cazul Romtelecom, cele doua entitati au anuntat, la mijlocul anului 2006, ca au ajuns la o intelegere amiabila, dar Consiliul a continuat ancheta fara a anunta o decizie pana in prezent.

Foto: Agerpress



Citeste si