27 Octombrie 2011

Romania, din nou la control. Franks vorbeste despre hoti si masini greu de furat

Romania a facut progrese semnificative in ceea ce priveste stabilizarea economiei, dar acum trebuie sa abordeze si reforme de sustinere a cresterii economice pe termen lung, ceea ce ar linisti in mare masura investitorii din piete si ar indeparta Romania din zona de risc a tarilor vulnerabile.

Franks, FMI: Romania trebuie sa semene cu o masina greu de furat

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, crede ca situatia Romaniei in actualul context al crizei datoriilor este asemanatoare cu cea a unei masini care, cu cat are sisteme mai bune de protectie, este supusa unui risc mai mic de a fi sparta.

Desi este imposibil sa ai o casa sau o masina care sa nu poata fi furate, este suficient sa ai un sistem de protectie cat de cat eficient, pentru ca hotii sunt in general lenesi si aleg doar masinile fara sisteme de protectie, usor de spart.

La fel, investitorii din pietele financiare sunt mereu in cautare de noi victime, cautand tarile vulnerabile.

"Ca urmare, Romania nu trebuie sa fie perfecta, trebuie doar sa fie mai sigura decat alte tari. Provocarea pentru mine este sa ma asigur ca Romania va fi trecuta cu vederea de investitori cand isi vor alege urmatoarea victima", mentioneaza Franks.

Seful misiunii FMI in Romania considera ca Romania poate scapa de atacurile investitorilor nelinistiti daca isi va gasi si elimina punctele vulnerabile din economie.

De asemenea, un al doilea pas in acest proces trebuie sa fie constructia unor "zone tampon financiare", pentru situatia in care lucrurile se inrautatesc.

In al treilea rand, Romania trebuie sa abordeze si un proces de crestere pe termen lung, pentru ca investitorii internationali sa vada perspectivele pe termen lung, in locul riscurilor pe termen scurt.

Daianu: Deficitul sub 3% depinde de gradul de absorbtie al fondurilor europene

Economistul Daniel Daianu crede ca o tinta de deficit sub 3% pentru 2012 va fi foarte greu de atins, daca nu se vor face progrese in privinta gradului de colectare a veniturilor si a gradului de absorbtie a fondurilor structurale.

"Ca sa ne ducem sub 3% deficit in 2012, ar trebui sa absorbim cel putin 2-3% din PIB sub forma de fonduri structurale si sa lucram si la gradul de colectare", explica fostul ministru de Finante.

Intrebat cum ar construi bugetul de anul viitor daca ar fi acum ministru de Finante, Daianu a raspuns ca ar miza pe cvasi-stagnarea economiei si nu s-ar hazarda nici sa ia in calcul un grad de absorbtie a fondurilor structurale prea mare.

In opinia lui Daianu, "probabilitatea ca economia mondiala sa intre intr-o perioada de stagnare este foarte mare".

De asemenea, economistul atrage atentia si asupra sistemului bancar, care ar trebui sa poata accesa fonduri europene pentru recapitalizare, in cazul in care va fi nevoie, chiar daca in prezent bancile romanesti sunt bine capitalizate.



Harrold, BM: Criza a scos in evidenta "spatiile goale" lasate de tranzitie

Peter Harrold, country director al Bancii Mondiale, apreciaza ca procesul de stabilizare macroeconomica prin care a trecut Romania in ultimii trei ani a condus la abordarea multor probleme cheie ale economiei, dupa ce criza financiara a scos in evidenta "spatiile goale" lasate de tranzitie.

Directorul BM mentioneaza ca Romania a trecut printr-o serie de schimbari radicale sustinute de FMI si a facut progrese semnificative, dar aceste reforme erau necesare pe termen scurt.

Pe termen lung, insa, Harrold puncteaza cateva elemente care sa asigure o crestere economica sustenabila: modernizarea administratiei publice, crearea cadrului pentru atragerea investitiilor straine sau cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale.

Directorul Bancii Mondiale crede ca doar prin atragerea fondurilor structurale poate fi spart "decalajul" din infrastructura si ofera in acest sens exemplul Poloniei.

"Unul dintre motivele pentru care Polonia merge foarte bine este si faptul ca va tine campionatul european de fotbal de anul viitor, motiv pentru care s-au concentrat sa atraga si mai multe fonduri structurale", a spus Harrold, adaugand in gluma ca poate ar trebui sa gazduiasca si Romania un astfel de eveniment sportiv.

Oficialul BM a mai spus ca atat in cazul Romaniei, cat si in cazul altor state emergente, scopul fondurilor structurale este ca nivelul veniturilor populatiei sa ajunga la cel din restul Europei.

"Aceasta oportunitate nu poate fi ratata. In prezent, ea nu este folosita in totalitate. Romania are de departe cea mai mica rata de absorbtie", a mai spus Harrold.

De asemenea, dintr-un plan de crestere pe termen mediu si lung nu poate sa lipseasca agricultura, unde Romania ar trebui sa redevina exportator net de produse agricole.

Vass: Bulgaria are o atitudine bugetara responsabila, Romania de ce nu ar putea

Consiliera primului ministru, Andreea Vass, crede ca Romania trebuie sa isi faca "injectia cu realism" si sa inteleaga ca riscurile de imprumut ale Romaniei vor creste foarte mult in anii urmatori.

Ea a explicat ca presiunea pusa pe cererea de imprumuturi de catre tarile dezvoltate incarcate foarte mult cu datorii suverane va fi asa de mare incat ratele dobanzilor vor fi ridicate.

Vass a mentionat ca aceste efecte se vad deja in executia bugetara pe primele 9 luni din an, intrucat costurile cu dobanzile au crescut cu 26%, iar aceste presiuni vor fi si mai mari in 2013 si 2014.

"Din acest punct de vedere este obligatorie atitudinea bugetara responsabila de diminuare a deficitului", completeaza Vass.

Mai mult, consiliera premierului Boc a dat exemplul Bulgariei, care a reusit sa aiba o conduita bugetara exemplara.

"Romania de ce nu ar putea sa o faca", conchide Vass.

Intrebata de o eventuala reducere de taxe, consiliera primului ministru a raspuns ca "nu ar trebui sa discutam in aceasta perioada de o modificare a codului fiscal", pentru ca conteaza mai mult stabilitatea si predictibilitatea fiscala.



Citeste si