11 Noiembrie 2011

7 statistici care arata pesimismul romanilor



Mai bine de jumatate dintre romani se descurca greu cu banii, iar un sfert sunt datori. In plus, majoritatea se asteapta ca somajul si preturile sa creasca in 2012. Cifrele toate indica o scadere a indicelui de incredere a populatiei, masurat intr-un studiu realizat de compania de cercetare GfK Romania.

1) 60% dintre romani au o situatie financiara mai rea

Daca in octombrie 2010 aproape trei sferturi dintre respondenti au declarat ca situatia financiara a familiei lor era mai rea decat cea cu 12 luni in urma, in octombrie 2011 numai 6 din 10 romani manifesta aceleasi ganduri.

2) 40% dintre romani vad ce e mai rau

In primele luni de toamna ale anului trecut, pesimismul romanilor era mai accentuat, peste 50% dintre intervievati afirmand ca vad o inasprire a situatiei in urmatorul an.

Toamna aceasta insa, 40% dintre respondenti declara ca se asteapta la o inrautatire, in timp ce 13% spera la o imbunatatire anul viitor. Aproape 40% se asteapta ca situatia sa ramana aceeasi.

3) 77% dintre romani spun ca economia a regresat

Majoritatea romanilor (77%) considera ca economia romaneasca a mers mai prost in ultimele 12 luni.

Pe de alta parte, doar 9% declara ca aceasta se va imbunatati in urmatorul an.

4) 56% dintre romani se descurca greu cu banii

Mai bine de jumatate dintre romani (56%) declara ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile obisnuite, iar aproape un sfert (24%) au datorii.

“Situatia la acest capitol arata aproape identic cu luna octombrie 2010, iar variatiile lunare din ultimul an sunt nesemnificative”, spun specialistii GfK.

5) 77% dintre romani cred ca somajul va creste

Romanii au mai putina incredere in stabilitatea locului de munca fata de lunile trecute ale lui 2010. Astfel, 77% dintre respondenti se asteapta ca somajul sa creasca, pe cand numai 3% dintre ei cred intr-o scadere.

6) 75% dintre romani estimeaza o crestere a preturilor

Pesimismul romanilor este unul accentuat, atunci cand este vorba despre scumpirile de anul viitor. Astfel, peste trei sferturi dintre respondenti cred ca preturile vor creste anul viitor.

Un procent similar (74%) este reprezentat de cei care, in ultimul an, au resimtit o crestere a inflatiei pentru majoritatea produselor. Optimistii sunt foarte putini, la fel ca si anul trecut – mai putin de 1 roman din 10 spera la o scadere a preturilor in perioada urmatoare.


7) 15% vor pune bani deoparte

Studiul realizat de GfK arata ca, in prezent, romanii nu sunt prea deschisi economisirii sau marilor investitii. In acest sens, 15% dintre cei chestionati declara ca vor pune bani deoparte in 2012.

Daca romanii nu vor reusi sa economiseasca mare lucru, nici intentiile de achizitie nu sunt crescute. Doar 9% dintre romani intentioneaza sa-si cumpere un automobil anul viitor, iar 3% - o locuinta. In ceea ce priveste imbunatatirea locuintei, procentul este mai ridicat, de 15%.

De la entuziasm la frustrare

Datele expuse in slide-urile anterioare provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Rezultatele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane intervievate in fiecare luna.

Un alt studiu dat publicitatii de GfK la finele lui septembrie arata ca mai putin de un sfert dintre romani sunt dispusi "sa lupte" cu fortele proprii pentru a-si imbunatati conditiile de viata, iar cei mai multi sunt resemnati sau asteapta solutii de la guvern sau autoritati in acest sens.

In plus, GfK a analizat si perceptia ultimilor trei ani in randul romanilor, astfel ca entuziasmul din anul 2008 s-a transformat intr-un soc psihologic in 2008-2009, in timp ce in 2009-2010 romanii s-au obisnuit cu ideea si si-au adaptat standardele de viata si strategia de consum, si au ajuns in 2010-2011 intr-o stare de frustrare, indignare si pesimism deoarece sperau ca lucrurile se vor imbunatati.




Citeste si