16 Noiembrie 2011

Lazar, MFP, despre cresterea PIB: Simtim o revigorare, dar nu la buget



Cresterea PIB din trimestrul trei, de 4,4%, a fost determinata in principal de avansul din agricultura, dar "revigorarea" economiei nu este simtita si la nivelul colectarii taxelor, pentru ca agricultura nu este fiscalizata, a declarat Dan Lazar, secretar de stat la Finante.

"La nivelul economiei romanesti simtim o revigorare, o crestere de peste 4% din PIB, ceea ce ne face sa fim optimisti. Din nefericire, la nivel fiscal nu am simtit-o atat de mult pentru ca agricultura nu este fiscalizata. Daca lucrurile continua in acest trend, atunci eu spun ca prognoza de crestere de 1,5% pentru acest an va fi depasita", a spus Lazar (foto), citat de Mediafax.

Potrivit reprezentantului Finantelor, in afara de agricultura, si celelalte sectoare au contribuit la cresterea din trimestrul trei.

"Unul dintre cele mai importante motoare a fost agricultura, dar alaturi de agricultura au fost constructiile, turismul, dar si la nivelul industriei, unde vorbim de o crestere a exporturilor. Toata lumea se astepta ca exportul sa aiba un trend descrescator, dar iata ca dumneavoastra ne-ati ajutat", a spus Lazar, facand referire la oamenii de afaceri prezenti in sala.

Economia a crescut in al treilea trimestru cu 1,9% fata de precedentele trei luni si cu 4,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand astfel cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, arata primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS).

In primele noua luni ale anului, economia a crescut fata de perioada corespunzatoare a anului trecut cu 2,7% pe serie bruta si cu 2,6% in termeni ajustati sezonier.

Presedintele Traian Basescu a anuntat luni seara la postul public de televiziune ca economia a crescut cu 4,4% in trimestrul trei si ca spera la un avans de 2,5% in ultimele trei luni ale anului, astfel incat pe intregul an cresterea sa depaseasca 2%.

La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, incheiata saptamana trecuta, autoritatile si insitutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.



Citeste si