25 Noiembrie 2011

Un nou val de concedieri la stat: 300.000 de bugetari vor fi dati afara in 2012



Presedintele Traian Basescu a declarat, la Economist Conferences Bucharest Summit, ca procesul de reducere a numarului de salariatilor bugetari va continua, Romania urmand sa-si fixeze acest numar la 1,1 milioane pana la sfarsitul anului 2012.

"Acest proces (de reducere a personalului bugetar - n.r.) va continua, Romania urmand sa-si fixeze numarul de salariati la stat in jurul a 1,1 milioane, coborand de la 1,4 milioane pana la sfarsitul anului 2012", a spus Basescu, noteaza Mediafax.

El a aratat ca, de la 1 ianuarie 2010 pana in octombrie 2011, numarul de bugetari s-a redus cu 180.000, cu o medie de 5.000 de bugetari pe luna.

"In obiectivul nostru de degrevare a costurilor de functionare a statului, de anul trecut de la 1 ianuarie si pana luna trecuta, numarul de salariati bugetari s-a redus cu 180.000 in Romania. intr-un proces la inceput mai brutal, pe urma mai lent, dar consecvent, cu cifre de peste 5.000 de persoane pe luna", a spus seful statului.

Traian Basescu a spus ca procesul gradual de reducere a personalului se desfasoara in momentul de fata mult mai putin dureros decat ruptura din mai 2010.

"Este un proces care continua, si as spune continua destul de echilibrat, cu cresterea numarului de locuri de munca in activitatile economice directe, locuri de munca generate de industrie, servicii si investitiile bugetului de stat", a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca Romania si-a vazut costurile uriase de functionare a statului odata cu declansarea crizei economice, in conditiile in care niciun politician roman nu a fost constient de reformarea statului pana la izbucnirea crizei.

"O prioritate despre care din pacate sunt nevoit sa vorbesc aproape la fiecare iesire publica e legata de reforma statului. Probabil ca nimeni sau niciunul dintre politicienii romani nu au fost constienti de nevoia de reformare a statului pana la izbucnirea crizei. Cu aceasta ocazie ne-am vazut costurile uriase de functionare a statului in raport cu veniturile noastre. Tot cu aceasta ocazie ne-am vazut costurile uriase cu programele de protectie sociala, costuri disproportionate in raport cu veniturile bugetului de stat. De aceea, procesele de reforma a statului si de reformare a sistemelor de protectie sociala sunt prioritati si, dupa cum bine stiti, nu va vorbesc de prioritati pe care le avem in viitor, ci aceste reforme sunt in plin proces de implementare", a spus seful statului.



Citeste si