28 Decembrie 2011

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3% din PIB



Bugetul general consolidat a inregistrat la finele lunii noiembrie un deficit de 16,9 miliarde lei, reprezentand 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat in octombrie, a anuntat marti secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina.

Tinta de deficit bugetar pentru acest an este de 4,4% din PIB in baza cash, ceea ce inseamna ca in ultima luna din an statul va avea un spatiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile incasate de 1,4% din PIB, adica echivalentul a peste 7,5 miliarde lei, informeaza Mediafax.

Gherghina a aratat ca statul a incercat in acest an sa limiteze cheltuielile de functionare, iar numarul de persoane angajate in sistemul bugetar a scazut pana la 1.202.324 de salariati.

Oficialul MFP a aratat ca in 2004 cheltuielile cu personalul reprezentau 7% din PIB, iar chetuielile cu asistenta sociala se cifrau la 9,1% din PIB, pentru ca in 2009 acestea sa-si creasca extrem de mult ponderea, la 9,4% din PIB in cazul salariilor si la 12,8% din PIB in cazul asistentei sociale.

"Abia la finele lui 2012 cheltuielile cu asistenta social vor scadea la 11,7% din PIB. Va trebui sa continue si in anii viitori reforma, daca vrem sa ajungem intr-o situatie de normalitate (...) Daca vrem sa ramanem cu aceasta fiscalitate, cu venituri bugetare de 33,7% din PIB si sa facem autostrazi si alte investitii, trebuie sa reducem in continuare cheltuielile de functionare a statului", a mai spus Gerghina.

Surse oficiale au declarat miercurea trecuta ca autoritatile publice locale, in special primarii PDL, au primit informatii ca deficitul bugetar se situeaza la sfarsitul lunii noiembrie la aproape 3% din PIB si exercita presiuni asupra Ministerului Finantelor pentru a primi mai multi bani pe final de an.

Potrivit acestora, problema acestor cereri a fost prezentata de ministru premierului Emil Boc.

Boc a cerut in sedinta de Guvern conducerii Ministetului Finantelor sa nu accepte sub nicio forma depasirea plafonului de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilit pentru acest an, oricat de mari ar fi "nevoile unora sau ale altora".



Citeste si