6 Ianuarie 2012

Gigantii din piata carburantilor asteapta decizia Concurentei



Consiliul Concurentei (CC) va prezenta saptamana viitoare rezultatul investigatiei de pe piata carburantilor, demarata inca din 2005, a anuntat Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei.

„Saptamana viitoare vom anunta rezultatul investigatiei pe carburanti”, a declarat Chiritoiu, in cadrul unei conferinte de presa.

El a explicat ca decizia in acest caz nu a fost inca formalizata. CC va face publica decizia dupa ce aceasta va fi comunicata companiilor implicate.

Investigatia vizeaza cele mai mari companii de pe piata locala a comercializarii de carburanti – OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip si Lukoil, suspectate ca s-au inteles in 2008 sa retraga de pe piata un sortiment de benzina.

Chiritoiu a precizat ca raportul final al investigatiei a recomandat sanctiuni care nu ajung la amenda maxima, de 10% din cifra de afaceri.

„Raportul nu recomanda aplicarea amenzii maxime pentru vreo companie implicata. Plenul poate sa decida acest lucru. Practica arata ca decizia plenului nu este foarte diferita de ceea ce scrie in raport”, a explicat presedintele CC.

O companie care incalca legea concurentei poate fi amendata de Consiliul Concurentei cu cel mult 10% din cifra de afaceri.

Amenzi de peste 80 mil. euro in 2011

In 2011, CC a finalizat 24 de investigatii privind incalcarea legii concurentei (dintre care opt erau mai vechi de trei ani), comparativ cu 18 in 2010. Din cele 24 de investigatii, 11 s-au finalizat cu sanctiuni.

In total, CC a aplicat amenzi de 83,4 de milioane de euro in 2011, valoarea reprezentand circa 80% din totalul sanctiunilor aplicate de institutie in cei 14 de ani de functionare, potrivit declaratiilor lui Chiritoiu. In 2010, institutia a aplicat amenzi de 31,5 milioane de euro.

Cele mai mari amenzi din 2011 au fost aplicate companiilor: Orange (34,8 mil. euro), Vodafone (28,3 mil. euro) si Bayer si distribuitorilor sai (12 mil. euro).

In prezent, sunt in curs de desfasurare 78 de investigatii (fata de 60 in 2011), dintre care 68 sunt pentru posibile practici anticoncurentiale, una pentru analiza unei concentrari economice, doua pentru acte ale administratiei publice si sapte pentru cunoasterea pietei („anchete sectoriale”).



Citeste si