11 Ianuarie 2012

Conducerea ANRE va fi numita de seful statului



Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va fi condusa de un presedinte si un vicepresedinte, care nu vor mai fi insa numiti prin decizie a premierului, ci de catre seful statului, la propunerea primului ministru, conform unui proiect de lege initiat de Ministerul Economiei.

Mandatul presedintelui si vicepresedintelui ANRE va fi extins cu un an, la 6 ani, putand fi reinnoit o singura data, conform documentului. In prezent, presedintele si vicepresedintii Autoritatii sunt numiti de premier, scrie Mediafax.

Legea stabileste ca ANRE este autoritatea administrativa autonoma cu personalitate juridica si patrimoniu propriu, avand ca obiect de activitate elaborarea, stabilirea si monitorizarea aplicarii ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national, necesar functionarii sectorului si pietei energiei electrice, precum si a gazelor naturale, in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

Potrivit proiectului, finantarea cheltuielilor curente si de capital vor fi asigurate integral din venituri proprii, iar bugetul se va stabili anual si va fi avizat de Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor.

Documentul prevede, in acord cu recomandarile CE, ca salarizarea personalului ANRE sa se realizeze similar personalului din Consiliul Concurentei, conform prevederilor Legii cadru 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Modificarile sunt argumentate in proiect prin faptul ca astfel va fi asigurat un statut clar de independenta si autonomie in acord cu prevederile europene.

Statutul ANRE a facut in ultimii ani obiectul mai multor discutii intre autoritatile romane si oficialii europeni, dupa ce Guvernul a intentionat sa introduca noi reguli prin care institutia sa fie finantata de la bugetul de stat si nu din venituri proprii.

La presiunea CE, Guvernul a renuntat la aceasta intentie si a decis ca ANRE sa fie finantata in continuare din surse proprii, pentru a evita declansarea procedurii de infringement. In acelasi timp insa, ANRE a ramas in subordinea premierului, seful Guvernului avand dreptul a decide schimbarea conducerii institutiei.

In iunie 2010 Comisia Europeana a transmis autoritatilor romane o scrisoare in care isi exprima ingrijorarea cu privire la masurile legislative ale Executivului din 2009, care au "deteriorat drastic" statutul si autonomia Agentiei.

CE se referea la schimbarea de catre Guvern, in 2009, a regimului de finantare a ANRE, prin care institutia a fost transferata in subordinea premierului si a fost obligata sa cedeze la bugetul de stat banii pe care ii percepe din taxe. Initial, ANRE functiona in coordonarea primului ministru si se autofinanta.

In urma scrisorii CE, Secretariatul General al Guvernului a propus revenirea ANRE in coodonarea primului ministru si la regimul de finantare din surse proprii.



Citeste si