3 Februarie 2012

Basescu: Nu mai poate functiona sistemul scapa cine poate. Capitalismul trebuie schimbat



Capitalismul nu mai poate ramane la fel dupa aceasta criza, intrucat Uniunea Europeana are 23 de milioane de someri, iar sistemul "scapa cine poate" nu mai este viabil, a precizat presedintele Traian Basescu la conferinta “Romania in UE – 5 ani de la aderare”.

Seful statului spune ca nici o Europa sociala nu este o alegere, deoarece ar insemna ca tarile UE sa traiasca pe datorie si ca sistemul capitalist ar trebui sa vizeze un echilibru in modul in care se distribuie bogatia.

Ne trebuie o Europa performanta, o Europa competenta, in care productivitatea sa fie ridicata. In ultimii 10 ani diferenta de productivitate intre Statele Unite ale Americii si UE s-a adancit. Fara o mai mare integrare a statelor europene nu putem avea o crestere a productivitatii”, a aratat Basescu.

Presedintele a mentionat ca singura solutie pentru ca UE sa fie un conducator al politicilor globale este o integrare profunda, iar solutia corecta este realizarea Statelor Unite ale Europei.

Traian Basescu a explicat ca Romania a platit extreme de scump inconsecventa politicienilor din perioada 2007-2012.

Infiintarea ANI, desfiintarea ANI, infiintarea DNA, desfintarea tentativa a DNA sunt doar cateva exemple de masuri venite de la politicieni care au discreditat Romania. Am dus o lupta la UE sa explicam ca nu avem politicieni care sunt impotriva Uniunii Europene. Declaratiile cu desfiintarea DNA se fac la talk-show-uri moderate de diferite asistente, iar aceste afirmatii fac rau Romaniei si pun sub semnul intrebarii consecventa politicilor”, a adaugat presedintele Basescu.

Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, finalizand astfel un proces initiat la mijlocul anilor 90.

Romania si-a inceput drumul catre Uniunea Europeana la 1 februarie 1993, prin semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeana, document intrat in vigoare doi ani mai tarziu.

Negocierile de aderare au demarat in februarie 2000, in baza deciziei Consiliului European de la Helsinki din decembrie 1999, si au fost incheiate in decembrie 2004.

La 25 aprilie 2005, la Luxemburg, a fost semnat Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE .

Dupa finalizarea, in noiembrie 2006, a procesului de ratificare a tratatului in toate statele membre, Romania a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.



Citeste si