5 Martie 2012

Romania si Moldova schimba Conventia pentru evitarea dublei impuneri si evaziunea



Conventia dintre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Moldova pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale in cazul impozitelor pe venit si capital, in vigoare din 1997, va fi renegociata, cu reducerea cotelor de impozit aplicate dividendelor, dobanzilor si redeventelor, potrivit Mediafax.

Renegocierea acestei conventii a fost discutata in sedinta comuna de guvern a celor doua state, organizata, sambata, la Iasi.

"Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a propus renegocierea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si capital. Renegocierea acestei Conventii se impune ca urmare a necesitatii de aliniere la principiile actualei legislatii fiscale din cele doua tari si la recomandarile actuale ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica", transmite Executivul roman.

Propunerea a vizat renegocierea Conventiei sau incheierea unui protocol care sa vizeze, printre altele, reducerea cotelor de impozit cu retinere la sursa prevazute de conventie, respectiv cele care se aplica veniturilor de natura dividendelor, dobanzilor si redeventelor, imbunatatirea schimbului de informatii conform celor mai recente prevederi OCDE, inclusiv crearea posibilitatii efectuarii unui schimb de informatii in domeniul bancar ori de cate ori sunt solicitate de catre una dintre tarile partenere, precum si introducerea unui nou articol privind asistenta reciproca in colectarea creantelor.

In scopul intaririi cooperarii in domeniul combaterii fraudei si evaziunii fiscale a fost propus un acord care sa permita schimbul automat de informatii cu Inspectoratul Fiscal Principal de Stat din Republica Moldova, vizand, in general, veniturile obtinute de rezidenti din surse aflate pe teritoriul celuilalt stat.

Discutiile privind colectarea creantelor au vizat un nou acord de cooperare bilaterala, avand in vedere problemele intampinate de organele fiscale din Romania in recuperarea unor creante stabilite in sarcina cetatenilor din Republica Moldova.



Citeste si