29 Martie 2012

Cinci lectii pe care le-a invatat FMI de la Romania. Masurile nepopulare au adus succesul programului



Fondul Monetar International (FMI) sustine ca masurile de austeritate pe care Romania le-a luat in timpul acrodului stand-by au restaurat stabilitatea si au fost indispensabile pentru succesul programului, potrivit raportului de tara publicat de FMI.

Succesul a venit din austeritate?

Potrivit raportului de tara publicat de FMI noaptea trecuta, una dintre lectiile invatate din programul stand-by cu Romania a fost ca masurile nepopulare de austeritate au garantat succesul programului, acestea fiind in opinia Fondului indispensabile.

"Fara a tine cont de recesiunea mai abrupta decat se astepta, masurile dificile au fost operate si au insuflat incredere pietelor. Autoritatile au cautat in mod proactiv sa majoreze rezervele de capital din sistemul bancar si sa intareasca reglementarile bancare si mecanismele de salvare, sporind increderea in stabilitatea sistemului", conform raportului de tara.

Totusi, daca Romania a fost un caz de succes in ceea ce priveste rezultatul masurilor de austeritate, de ce in Grecia masurile economice nepopulare nu au avut acelasi efect si nu au salvat tara de la un faliment organizat?

1. Credeti ca masurile de austeritate au garantat succesul programului incheiat de Romania cu FMI?
  • Da
  • Nu





Angajamentele luate de bancile straine au restaurat increderea

De asemenea, Fondul a remarcat ca un angajament timpuriu cu sectorul privat si creditorii internationali a ajutat la construirea unui program solid care a lasat suficient spatiu pentru acumularea unui "buffer" de rezerve internationale.

Avand in vedere importanta mentinerii stabilitatii sectorului bancar, angajamentele primite de la bancile straine au fost esentiale pentru reistaurarea increderii pietelor.

Adaptarea rapida a programului pe masura ce perspectivele economice s-au inrautatit

FMI considera ca flexibilitatea programului de finantare a Romaniei a fost critica, in contextul in care acesta a putut fi repede adaptat la perspectivele care se inrautateau, fara sa compromita obiectivele generale ale acordului.

"Evaluarile programului au fost folosite in mod eficient pentru a revizui cadrul macroeconomic si pentru a ajusta cerintele bazate pe riscurile noiu aparute", spune FMI.




Reformele structurale au fost intarziate de unele obstacole legislative

Fondul Monetar International apreciaza ca unele reforme structurale din cadrul programului stand-by cu Romania, precum scaderea pensiilor si reforma salariilor bugetarilor, au fost intarziate din cauza unor obstacole legale.

In privinta taierii pensiilor, Curtea Constitutionala s-a pronuntat impotriva acestei masuri, ca fiind neconstitutionala.

Fondul a invatat din aceasta situatie ca pentru implementarea mai rapida a unor astfel de masuri ar fi trebuit sa isi coordoneze activitatea cu celelalte organisme financiare internationale.



Parteneriatul cu UE a ajutat la consolidarea fiscala

Programul de finantare a Romaniei a aratat cat de importanta este cooperarea intre FMI si Uniunea Europeana. UE a contribuit efectiv la pachetul de salvare prin impartirea poverii financiare cu FMI.

De asemenea, angajamentele autoritatilor cu privire la obiectivele de convergenta au jucat un rol important in atingerea tintelor pe termen mediu impuse de FMI Romaniei si au ajutat suplimentar la realizarea consolidarii fiscale.



Citeste si