30 Aprilie 2012

OZ Minerals ia in calcul o noua oferta pentru Cupru Min



Compania australiana OZ Minerals monitorizeaza situatia Cupru Min Abrud si ar putea face o noua oferta pentru preluarea companiei daca procesul de privatizare va fi reluat, scrie presa australiana, citand un director al grupului minier, informeaza Mediafax.

Directorul general al OZ Minerals, Terry Burgess, a declarat ca grupul nu a fost contactat in vederea reluarii ofertei pentu Cupru Min, insa va continua sa monitorizeze evenimentele de la Bucuresti.

"Daca va reveni in actualitate o vom evalua (o noua oferta - n.r.), alaturi de tot ceea ce mai trebuie evaluat. Ceea ce se va intampla in continuare depinde de grupul care a castigat licitatia, de Guvernul roman si de agentia implicata in procesul de vanzare. Si cred ca, daca vom fi interesati, va trebui sa reevaluam activul in raport cu celelalte oportunitati pe care le urmarim", a spus Burgess joi, in Australia, la prezentarea rezultatelor OZ Minerals pentru primul trimestru, potrivit Brisbane Times.

Investitorii australieni au fost dezamagiti initial ca OZ se concentreaza pe o companie atat de mica, insa Burgess a aratat ca grupul are informatii nedisponibile publicului.

"Operatiunile actuale nu reflecta potentialul real al acelui proiect", a declarat el, notand ca mina de la Rosia Poieni ar avea o durata de viata de peste zece ani si ar putea produce 150.000 tone de cupru pe an.

Seful OZ Minerals a adaugat ca urmareste oportunitati de achizitie de proiecte miniere de cupru si aur in Peru, Chile, Zambia, Botswana si Australia.

OZ Minerals a participat la licitatia pentru privatizarea Cupru Min, insa oferta companiei nu a fost castigatoare.

Firma canadiana Roman Copper, inregistrata la Toronto, a castigat la sfarsitul lunii martie licitatia cu strigare pentu Cupru Min, la un pret de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori mai mare fata de pretul de pornire, de 57,3 milioane euro.

Ministerul Economiei a anuntat ulterior ca negocierile cu Roman Copper s-au incheiat irevocabil, intrucat firma a respins conditiile cerute de partea romana, astfel ca procesul de privatizare va fi reluat.
La licitatie s-au mai inscris trei firme - OZ Minerals, Dundee Holding Olanda si Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind insa descalificata.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

OZ Minerals, cu sediul la Melbourne, s-a format in 2008 prin fuziunea companiilor Oxiana si Zinifex.

Compania este al treilea mare producator de cupru din Australia dupa valoarea de piata, potrivit Bloomberg,
Grupul detine in Australia doua proiecte de exploatare a zacamintelor de cupru si exploreaza alte doua perimetre, unul in Statele Unite si unul in Cambodgia.

Compania australiana se confrunta cu probleme financiare serioase in 2008 si a incheiat in 2009 un acord de vanzare cu compania chineza Minmetals. Guvernul australian a blocat tranzactia din considerente de securitate nationala, deoarece una dintre exploatarile OZ Minerals este situata in apropierea unei importante baze militare.

Grupul chinez a cumparat apoi majoritatea activelor OZ Minerals, cu exceptia exploatarii respective si a unor licente de explorare.

Tranzactia a fost finalizata in iunie 2009, compania australiana incasand 1,35 miliarde de dolari. Banii au fost folositi pentru plata datoriilor, rezolvand situatia financiara sensibila a OZ.

Tot in iunie 2009, compania a vandut catre o alta companie chineza un proiect de metale pretioase din Indonezia pentru 217,5 milioane de dolari.

Potrivit raportului trimestrial prezentat joi, OZ Minerals a produs in primele trei luni ale acestui an peste 27.000 de tone de cupru si 38.900 uncii de aur (aproximativ 1,2 tone).



Citeste si