23 Mai 2012

Guvernul taie din subventia agricultorilor care inregistreaza datorii la ADS



Guvernul va taia din subventia producatorilor agricoli care inregistreaza datorii la Agentia Domeniilor Statului, prin deducerea din ajutorul financiar a unei sume similare obligatiei neachitate, si nu va mai astepta ca datoriile, indicate la aproape 100 milioane lei, sa fie recuperate in instanta, informeaza Mediafax.

Procedura va fi aplicata atat pentru taxa de imbunatatiri funciare datorata Agentiei Domeniilor Statului (ADS) de catre proprietarii de terenuri pentru intretinere si irigatii, cat si pentru debitele rezultate din contracte de concesiune si arenda, releva un proiect de ordonanta de urgenta.

In document se arata ca ADS intampina greutati in recuperarea debitelor, estimate la circa 99 milioane lei, iar singura modalitate de recuperare a acestora o reprezinta in prezent actiunile in instanta "care se pot intinde pe o perioada lunga de timp", cu implicatii in cresterea deficitului bugetar.

In aeste conditii, solutia identificata de Guvern este ca datoriile sa fie recuperate prin deducere cu sumele autorizate la plata de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cu titlul de sustinere financiara a agriculturii de catre stat, avand ca sursa de finantare exclusiv bugetul de stat.

Efectele anticipate de Executiv prin aplicarea acestei proceduri sunt diminuarea deficitului bugetar prin recuperarea creantelor printr-o modalitate mai rapida si eficienta, asigurarea veniturilor necesare functionarii in bune conditii a activitatii Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare si reducerea subventiei acordate de la bugetul de stat in acest scop.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta a anuntat ca va trimite Corpul de Control sa verifice situatia si la Agentia Domeniilor Statului, dupa ce a primit date care releva ca aceasta institutie se afla intr-o situatie economica dificila, deoarece inregistreaza creante care nu au fost incasate. Creantele ADS erau prezentate de seful Guvernului ca ridicandu-se la 375 milioane lei.

La randul sau, noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca presedintele si vicepresedintele ADS au demisionat si ca a cerut o situatie a redeventelor pe care Agentia nu le-a incasat, urmand ca in perioada urmatoare, dupa numirea unui nou presedinte al institutiei, sa fie cautate solutii pentru recuperarea banilor.

"Este adevarat ca multe dintre aceste redevente sunt la masa credala. Dar acelea care sunt in justitie sa fie recuperate cu prioritate, pentru ca bugetul are nevoie de asa ceva. Ma gandesc chiar si la o solutie de externalizare a serviciilor juridice de la ADS, poate in urma unui misiuni de audit sau de control al activitatii agentiei, astfel incat cel care va reprezenta interesele juridice sa recupereze, probabil cu o taxa de succes, creantele pe care le avem in momentul de fata", a spus ministrul.

El a aratat ca este vorba de 375 milioane lei, reprezentand valoarea redeventelor neincasate de-a lungul timpului, dintre care 130 milioane lei sunt redevente aflate la masa credala.
Din suma totala, peste 200 milioane lei reprezinta redevente in litigiu in instanta.



Citeste si