3 Iulie 2012

Bilant: Guvernul Ponta "a castigat" cinci bile negre la capitolul economie



Sa lasam la o parte jocurile politice de-a cine si ce a plagiat: Guvernul Ponta a reusit in cele doua luni de zile de la investire sa marcheze o serie de nereusite sau "bile negre", unele care puteau fi evitate si altele care nu au depins de puterea executiva. Wall-Street.ro a numarat cinci bile negre, in cele 63 de zile de mandat.

O noua amanare pentru autostrada Bucuresti-Ploiesti

Noul termen pentru deschiderea autostrazii Bucuresti-Ploiesti este 1 august, dar atunci s-ar putea circula cu restrictii de viteza.

Termenul inaintat de constructori a fost 30 iunie, iar secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Septimiu Buzasu a tinut sa precizeze ca acest termen nu a fost asumat politic.

"Contractul este intarziat, ei ar fi trebuit sa termine in 15 decembrie, penalizarile curg de la acea data", a spus Buzasu, citat de Mediafax.

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu promitea si el in urma aproape trei luni ca la jumatatea lui mai se va putea circula pe aceasta autostrada.



Incertitudinea cu privire la privatizarile din acest an

Potrivit declaratiilor facute de premierul Victor Ponta intr-un interviu pentru presa straina, Guvernul nu va reusi sa respecte unele termene convenite cu FMI privind vanzarea de participatii la companiile de stat.

Pana acum, doar listarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz si oferta publica initiala a Tarom sunt in intarziere, in conditiile in care termenele estimate pentru oferte erau in iunie.

Totusi, Guvernul a avizat printr-un memorandum inceperea procedurilor de vanzare secundara de actiuni la Transgaz, cu toare ca Ministerul Ministerul Economiei a lansat recent in dezbatere un proiect de ordonanta de urgenta prin care perioada de listare la bursa a unor actiuni la companii de stat este extinsa cu un an, pana in 31 decembrie 2013.

Ca urmare, si celelalte oferte programate pentru 2012, adica Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ar putea fi devansate.


Moody's a inrautatit perspectiva ratingului Romaniei

Desi politica Guvernului nu poate fi responsabila pentru decizia de vineri a agentiei de evaluare Moody's, cabinetul Ponta a mai primit astfel o bila neagra in ceea ce priveste increderea investitorilor in Romania.

Moody’s a inrautatit vineri perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si lei de la stabila la negativa, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investitii si financiare, a relatat Mediafax.

Moody’s explica decizia de inrautatire a perspectivei ratingului Baa3 la negativa prin legaturile puternice ale economiei cu Uniunea Europeana, care ii pot afecta perspectivele de crestere, daca in tarile partenere va avea loc o incetinire puternica a activitatilor.

"Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni", considera Moody’s.


Despre stimularea mediului de afaceri prin parghii fiscale nu se mai aude nimic

De asemenea, multe voci din mediul de afaceri critica actualul Executiv ca a promis relaxarea fiscala inainte de a ajunge la guvernare, cu toate ca spatiul de manevra este foarte limitat ca urmare a acordului cu FMI.

Dintre promisiunile lui Ponta se numara reducerea CAS cu 5%, reducerea TVA, ambele amanate in teorie pentru 2013. De asemenea, noul Cabinet a luat masuri pentru plafonarea unor salarii in sectorul bugetar. Totusi, pentru mediul de afaceri inca nu s-a facut nimic concret.

Totodata, Guvernul Ponta se luase la tranta la inceput de mandat cu marile companii petroliere, pe care vroia sa le suprataxeze. Ulterior, dupa o vizita la Viena, a convenit cu OMV, detinatoarea Petrom, sa stabileasca impreuna cand si in ce fel va fi aplicata aceasta masura.




Insolventa Hidroelectrica, decizia care a bulversat mediul de afaceri

Hidroelectrica, companie care produce un sfert din energia Romaniei, a cerut intr-o vineri, 15 iunie, intrarea in insolventa.

Anuntul, care a aparut in presa de abia luni 18 iunie, a luat prin surprindere pe toata lumea, de la bancile creditoare, la mediul de afaceri si chiar pe oficiali ai statului si administratori ai companiei.

Teoretic, Hidroelectrica a cerut insolventa intrucat fluxurile de numerar erau negative, desi aceasta situatie era cunoscuta de ani de zile. Practic, statul ar putea sa se foloseasca de procesul de reorganizare a companiei pentru a renegocia contractele cu "baietii destepti".

Totusi, economia de piata a receptionat un pumn in plina figura prin decizia de a introduce in insolventa Hidroelectrica, dupa cum scrie Florin Citu pe blogul personal.

"Statul roman a reusit perfomanta aproape imposibil de realizat de a falimenta o companie care are monopolul productiei si vanzarii unui anumit produs. Sunt foarte rare aceste exemple si de fiecare data un stat a fost implicat", a spus Citu.

Reorganizarea companiei este estimata sa dureze 16-18 luni.



Citeste si