16 Iulie 2012

TOP 10: Ce am aflat in ultima saptamana



Ultimele zile au fost acaparate de evenimentele de pe scena politica. Dupa suspendarea presedintelui la sfarsitul saptamanii anterioare, au urmat o serie de declaratii din ambele tabere si chiar ale institutiilor internationale. In acelasi timp, leul a atins noi maxime istorice, pe fondul instabilitatii politice si economice. Vezi care au fost cele mai importante evenimente ale saptamanii.

10. Scaderea rulajelor si amanarea listarilor de stat, lovituri pentru bugetul BVB?

Inceputul optimist al anului nu a continuat in aceeasi tendinta. Bursa de Valori Bucuresti a incheiat un semestru slab, desi bugetul ambitios se baza pe o crestere a lichiditatii si pe finalizarea listarilor de stat. In acest context, administratorii BVB pregatesc deja terenul la actionari pentru o eventuala rectificare a bugetului, in aceasta toamna, conform unor surse din actionariatul operatorului bursier. Wall-Street a analizat cifrele disponibile pentru primul semestru.

Valoarea tranzactiilor din ultimele 3 luni a fost cu 22% mai redusa decat in primul trimestru. In T1, valoarea totala include si tranzactiile din SPO-ul Transelectrica (164,7 milioane lei). In T2 este inclusa si valoarea ofertei publice de preluare a Azomures, derulata de Ameropa (240,65 milioane lei), dar si o tranzactie speciala cu titluri FP (200 milioane lei). Cu toate acestea, primele trei luni au adus o valoare totala de 2,4 miliarde lei, in timp ce al doilea trimestru a avut doar 1,9 miliarde lei.

9. Cele mai mari afaceri romanesti

Profitabile, cu afaceri in crestere si planuri de extindere, asa arata tabloul celor mai mari companii controlate de oameni de afaceri romani. Desi mare parte din principalii jucatori din economia locala sunt companii cu actionariat strain sau firme controlate de stat, cateva companii romanesti private au reusit sa isi faca loc in varf, chiar daca se claseaza poate in primii 50 sau 100 de jucatori.

Interagro SA, companie controlata de omul de afaceri Ioan Niculae este cea mai mare companie privata cu actionariat majoritar roman de pe plan local.

Anul trecut, afacerile Interagro SA au crescut cu circa 60% pana la 2,7 mld. lei, in timp ce profitul a crescut cu circa 85% pana la 162 mil. lei.


3. Al doilea an consecutiv de rezultate dezastruoase la BAC

Primele rezultate la examenul de Bacalaureat arata ca este al doilea an de dezastru dupa ce anul trecut rata de promovablitate a fost de doar 45%.

De exemplu, in judetul Ilfov au picat in jur de 85% dintre candidati, iar in judetul Olt au picat 70% dintre liceeni. n Bucuresti, 45% dintre cei care au dat Bacalaureatul nu au luat examenul.

Peste 106.000 de elevi din clasele a 12 a, dintr-un total de circa 187.000, nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2012. In total, peste 43% dintre cei care au fost testati nu au reusit sa obtina o medie de promovare. Afla care sunt judetele din tara cu cele mai scazute rate de promovabilitate, potrivit Ministerului Educatiei.


8. Decizia care il poate readuce pe Traian Basescu la Cotroceni

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

7. Bancile vor sa execute Liberty Center pentru 60 mil. euro

Centrul comercial Liberty Center din sectorul 5 al Capitalei este in pragul executarii silite, urmand ca la inceputul lunii viitoare sa fie scos la licitatie la un pret de 60 mil. euro.

Centrul comercial Liberty Center din sectorul 5 al Capitalei va fi scos la licitatie la un pret de 60 mil. euro, a anuntat executorul judecatoresc Bogdan Dumitrache, asociat in cadrul B.E.J.A Dumitrache si Dumitrache.

Eurobank EFG Private Bank, Alpha Bank si Bank of Cyprus sunt creditorii care au cerut executarea silita a debitoarei Liberty Center SRL, compania care detine centrul comercial din Capitala.

6. Cazul Vplay.ro vs RCS&RDS "se ingroasa"

Operatorul telecom RCS&RDS, lider de piata pe segmentul Internetului fix, este acuzat dur de jucatori din piata printre care se numara si fondatorul retelei Evolva Telecom ce facea milioane de euro la mijlocul deceniului trecut. Furnizori de Internet “striga” faptul ca RCS a mintit publicul si ca, de fapt, operatorul ar fi “pus filtru” clientilor pentru a nu mai putea accesa site-ul video.

Saptamana aceasta, un anunt pe site-ul Vplay.ro sublinia ca operatorul de cablu RCS&RDS ar fi blocat accesul catre site-ul cu continut video ce transmite (ilegal conform jucatorilor din piata) seriale si videoclipuri.

Citeste articolul complet


5. Crin Antonescu, al doilea presedinte interimar al Romaniei

Traian Basescu a predat mandatul de presedinte catre Crin Antonescu, care devine astfel al doilea interimar din istoria Romaniei. Ce prerogative are ca presedinte interimar si la ce ne putem astepta de la liderul PNL din punct de vedere economic, avand in vedere declaratiile facute incepand cu alegerile din 2009.

Crin Antonescu are 52 de ani si este de profesie istoric, meserie pe care a si practicat-o timp de circa 6 ani in Tulcea, orasul in care s-a nascut.

Ca orientare politica, el este liberal, devenind membru al acestui partid inca din 1990, dupa Revolutie. A ocupat functia de vicepresedinte a Partidului National Liberal (PNL) din 1995 pana in 2002, a fost de mai multe ori liderul grupului parlamentar al PNL, iar din martie 2009 este seful partidului.


4. Cele mai profitabile 50 de companii din Romania

OMV Petrom, cea mai mare companie de pe piata locala, este si cea mai profitabila, aceasta inregistrand un profit net de circa 3,68 miliarde de lei (in jur de 870 milioane de euro) anul trecut, conform datelor furnizate de Registrul Comertului.

Producatorul de titei si gaze OMV Petrom a fost si in 2010 compania cu cel mai mare profit net, dar doar daca nu luam in considerare si American European Marketing&Enterprises, o companie misterioasa din Brasov cu un singur angajat care raporta profit egal cu cifra de afaceri (17,3 miliarde de lei).

Vezi aici topul complet: Cele mai profitabile companii din Romania.


2. Leul explodeaza. Noi maxime istorice

Cursul a facut vineri un nou maxim istoric, in contextul in care BNR nu pare sa faca prea mari eforturi ca sa ii opreasca deprecierea. Lasand la o parte dezavantajele pe care le au cei care s-au imprumutat in euro, o politica mai flexibila a cursului poate duce la predictibilitate in ceea ce priveste dobanzile.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat vineri un nou maxim istoric pentru curs, de 4,5495 lei/euro. Si in fata dolarului, leul a pierdut teren pana la un nivel record de 3,7274 lei/dolar.

Deprecierea leului nu va duce la crestere economica in Romania, intrucat lipsesc capacitatile excedentare de productie care sa sustina o oferta puternica, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca banca centrala a vandut in piata numai din valuta preschimbata de Ministerul Finantelor.

"Daca spui ca depreciez cursul, imi creste competitivitatea si duce la cresterea economica. Cursul poate fi o supapa doar pentru dezechilibre acumulate. Trebuie sa ai capacitati de productie excedentare. Sau investitii rapide, sau domenii, cum sunt cele din agricultura, unde 10% face diferenta, poti sa exporti. Nu vad aceasta situatie in Romania", a declarat Isarescu, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, seful BNR afirma ca nici macar exportatorii nu sunt foarte fericiti cu deprecierea monedei nationale, din cauza ca au o structura vulenrabila si reclama mai degraba stabilitate decat un curs volatil.

1. Instabilitate politica extrema. Reactii interne si internationale

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este ingrijorat de recentele evolutii pe scena politica a Romaniei care ar putea afecta stabilitatea si cresterea economica, precum si imaginea tarii pe pietele internationale.

Actiunile clasei politice din aceste zile aduc noi incertitudini peste cele deja existente si au ca efect scaderea increderii consumatorilor si investitorilor, potrivit unui comunicat al FIC semnat de Steven van Groningen, presedintele asociatiei.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni ca statul de drept a fost incalcat "in mod inacceptabil" in Romania in timpul luptei pentru putere dintre liderii tarii.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, declara ca este inacceptabila desfasurarea referendumului din 29 iulie dupa o legislatie care nu este in concordanta cu Constitutia, deoarece acest lucru ar provoca "intentionat o criza constitutionala foarte periculoasa"

Suspendarea presedintelui Romaniei nu este vazuta cu ochi buni de catre publicatia Financial Times, care, citand un cunoscut analist sustinator al lui Traian Basescu, isi exprima temerea ca democratia din tara noastra este amenintata.

Obisnuiti cu show-ul politic din Romania, brokerii nu sunt impresionati de suspendarea presedintelui si de disputele care au urmat intre reprezentantii partidelor locale. In sedinta de dupa suspendarea din functie a lui Traian Basescu, bursa a crescut per ansamblu cu 1%, in vreme ce SIF-urile au ajuns chiar sa inregistreze a doua cea mai buna evolutie din ultimele patru luni.






Citeste si