25 Iulie 2012

Ponta, catre investitori: Doresc sa punem capat crizei politice. De luni ne intoarcem la economie



Premierul Victor Ponta le-a spus reprezentantilor mediului de afaceri ca doreste ca duminica, prin votul la referendum, criza politica sa se incheie, iar de luni problemele economice si financiare sa redevina prioritatea principala, iar investitorii sa beneficieze de stabilitate si predictibilitate.

Seful Guvernului s-a intalnit, marti, cu reprezentantii camerelor de comert nationale si ai camerelor de comert straine reprezentate in Romania
"Vroiam astazi (...) sa va asigur ca, duminica, criza politica se va incheia, intr-un fel sau altul, prin decizia democratica a poporului roman si ca de luni ne intoarcem la problema numarul unu a oricarei tari europene in acest moment, si anume situatia economica si financiara. In baza evaluarii noastre, criza politica a influentat piata financiara, in special cursul de schimb, si de aceea duminica sunt la fel de dornic ca si dumneavoastra sa punem capat, intr-un mod democratic, prin vot, unei crize politice si de luni sa avem stabilitate, predictibilitate si coerenta in actul economic, ceea ce cred ca fiecare investitor privat, strain sau roman, mai mare sau mai mic, isi doreste pentru Romania", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a sustinut ca Guventrul este in grafic cu angajamentele asumate in acordul cu Fondul Monetar International, inclusiv in privinta limitei de deficit, iar pentru masurile economice care vor fi discutate cu organismele financiare internationale exista semnale pozitive astfel incat sa fie adoptate.

Cotatiile monedei nationale nu s-au oprit din crestere, in lipsa unei interventii vizibile din partea bancii centrale, astfel ca la finalul sesiunii interbancare rata de schimb a atins un nou record istoric, de 4,64 lei/euro.

In jurul orei 17:00, bancile cotau euro la 4,6370 - 4,6400 lei, cu 0,96% peste nivelul de la inchiderea de vineri, de 4,5925 - 4,5950 lei/euro.
Referintele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru euro si dolar au urcat luni la noi maxime istorice, de 4,6009 lei/euro si respectiv 3,7999 lei/dolar.

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele trei saptamani, cu 3,4% la nivelul referintei, desi banca centrala a intervenit permanent in piata pentru a limita caderea monedei nationale. Perceptia jucatorilor a fost si continua sa fie afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale.



Citeste si