18 Octombrie 2012

BRD estimeaza un deficit bugetar pe ESA de 3,2%, dupa revizuirea PIB



BRD Groupe Societe Generale a redus prognoza de crestere economica pentru acest an de la 1,4% la 1,1% si estimeaza un deficit bugetar de 2,5% din PIB pe cash si 3,2% din PIB in standard ESA 95, peste tintele convenite cu institutiile financiare, in timp ce inflatia va inchide anul la 5,2%, informeaza Mediafax.

"Procesul de ajustare economica in randul principalilor parteneri comerciali ai Romaniei a generat o perioada prelungita de incertitudine pe pietele mondiale, accentuata local de deteriorarea rapida a mediului politic intern incepand cu mai 2012. Ca urmare, am revizuit in jos prognoza de crestere a PIB pe termen scurt la 1,1% pentru 2012 (fata de 1,4% anterior), sustinuta de investitii publice. Activitatea economica ar trebui sa prinda din nou viteza si sa urce la 2% in 2013 (fata de 1,8% cat estimam anterior), pe fondul unei reveniri din partea cererii private si a unei recuperari moderate pe segmentul cererii externe", se arata in raportul de toamna al BRD privind prognoza economica.

In acelasi timp, analistii BRD apreciaza ca deteriorarea prognozei economice si derapajele fiscale dinaintea alegerilor vor face dificil de atins tintele de deficit bugetar pentru acest an. Prognozele bancii indica un deficit bugetar de 2,5% din PIB in termeni cash, cu 0,3% din PIB peste tinta asumata in acordul cu FMI (2,2% din PIB), si de 3,2% din PIB calculat conform ESA 95, cu 0,2 puncte peste nivelul maxim solicitat de Comisia Europeana.

"Pe termen mediu, anticipam o consolidare fiscala mai moderata comparativ cu tintele oficiale ale Guvernului din cauza estimarilor mai mici privind cresterea PIB si a proiectiilor precaute porivind veniturile fiscale. Cu toate acestea, consideram ca vor fi facuti pasi pentru a reduce deficitul fiscal calculat pe ESA 95 sub nivelul de 3% din PIB in 2013. De asemenea, deficitul structural va trebui redus sub 0,7% din PIB, in conformitate cu angajamentul din Compactul Fiscal", se mai spune in raportul bancii.

In ceea ce priveste inflatia, analistii BRD cred ca presiunile de pe partea de oferta, provenite din preturile la alimente, programul de liberalizare a preturilor administrate si cursul leu/euro, precum si efectul de baza nefavorabil, vor face va inflatia sa depaseasca intervalul tintit de BNR. Analistii estimeaza pentru finalul anului o rata a inflatiei de 5,2%, cu 1,2 puncte procentuale peste limita maxima a intervalului de variatie tintit de BNR, de 2-4%.

Concomitent, prognoza BRD indica o mentinere a ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% cel putin pana in trimestrul al treilea al anului viitor, timp in care revenirea slaba a economiei si persistenta unui diferential negativ fata de PIB-ul potential va conduce, in cele din urma, la o relaxare.



Citeste si