29 Octombrie 2012

BERD taie prognoza de crestere pentru Romania. Economia va accelera insa in 2013



Europa emergenta va infrunta inca un an plin de provocari inainte ca recuperarea economica sa se instaureze, avertizeaza economistii BERD. De asemenea, institutia a revizuit in scadere prognoza de crestere a Romaniei, de la 0,8% la 0,5%.

In schimb, in 2013 produsul intern brut (PIB) ar putea avansa cu 1,9%, in usoara crestere fata de ultima prognoza, de 1,8%.

Totodata, economistii BERD au revizuit in scadere prognoza de crestere pentru Ucraina, de la 2,5% pana la 1%, cu mult sub estimarea din iulie anul trecut, de 5,2%.

Economia Ucrainei este constransa de cele doua mari piete intre care penduleaza: Uniunea Europeana si Rusia.

De asemenea, BERD a revizuit in jos si estimarile pentru Slovenia, Ungaria, Croatia si Serbia, toate aceste tari fiind in recesiune.

PIB-ul Sloveniei se va contracta in acest an cu 2,5% si cu 2% in 2013. Economia Ungariei s-ar putea contracta cu 1,5% in 2012, dar va ajunge pe linia de plutire anul viitor.

Totodata, Croatia si Serbia vor reveni pe o crestere usoara in 2013.

Economistii BERD au remarcat ca efectele recesiunii din Europa se intind tot mai mult in est. Economia Rusiei incetineste, ca urmare a crizei din zona euro, iar economiile din Caucaz si Asia Centrala ar putea sa fie afectate, desi nu sunt dependente de pietele europene.



Citeste si