30 Octombrie 2012

MDRT: Proiectele de eficienta energetica ar putea avea un buget de 2 MLD. euro in perioada 2014-2020



Bugetul pentru proiectele de eficienta energetica in urmatoarea perioada de alocare, 2014-2020, este de 10% din valoarea fondurilor structurale si ar putea ajunge in functie de negocierile cu Comisia Europeana la doua miliarde euro, potrivit MDRT, care gestioneaza Programul Operational Regional.

"Pentru perioada urmatoare de programare, 2014-2020, bugetul alocat pentru eficienta energetica este de 10% din fondurile structurale. Socotiti cat vom negocia sau cat vom sti sa negociem cu Comisia Europeana si bugetul alocat pentru o astfel de eficienta energetica, daca vom avea exemple de buna practica pentru ceea ce inseamna eficienta energetica, va fi undeva in jur de doua miliarde euro", a declarat luni, in cadrul unei dezbateri, Marcel Bolos, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Axa de eficienta energetica pentru actuala perioada de programare este de 400 milioane euro si vizeaza reabilitarea blocurilor de locuinte (300 milioane euro) si a spitalelor.

Reprezentantul MDRT a afirmat ca in prezent au fost gandite cinci comitete de specialitate pentru derularea negocierilor cu Comisia Europeana in perspectiva viitoarei perioade de programare. Respectivele grupuri de lucru vizeaza dezvoltarea urbana, mediul de afaceri, eficienta energetica, infrastructura rutiera si de transport public in comun de calatori si comunitatile defavorizate.

"De multe ori, sensul paradigmei noastre de dezvoltare macroeconomica este oarecum inversat. Gandim politici macroeconomice din birourile de la Bucuresti, fara sa ne gandim ce se intampla la nivel microeconomic, la nivel de dezvoltare locala", a spus oficialul MDRT.

Comitetul pentru dezvoltare urbana va stabili bazele structurarii municipiilor resedinta de judet, municipiilor si oraselor in doua categorii, poli metropolitani si poli urbani, potrivit sursei citate.

Bolos a precizat ca aceasta structurare este necesara pentru ca fiecare oras sau municipiu are un anumit profil investitional. Polii metropolitani de rang 1 propusi sunt Bucuresti, Iasi si Constanta, care au vizibilitate internationala, iar dezvoltarea economica le permite acest statut, a adaugat el.

MDRT a anuntat vineri ca Programul Operational Regional (POR) va fi presuspendat pe cinci din cele sase axe, ca timp de maxim doua luni vor fi blocate decontari in relatia cu CE de circa 200 milioane euro si ca decizia nu va afecta "pentru moment" beneficiarii.



Citeste si