31 Octombrie 2012

Vom avea o viata mai buna? Suntem depasiti de bulgari la multe capitole importante!



De multe ori cerintele Uniunii Europene ni se par absurde, iar perceptia publica este ca statele membre de talia Romaniei ar fi dezavantajate de unele criterii. Totusi, obiectivul final al UE este cresterea calitatii vietii in toate economiile emergente. Romania, insa, nu pare sa faca un efort real in acest sens si, mai mult, este depasita de Bulgaria la cateva capitole importante.

Suntem in top in ceea ce priveste economia "subterana"

Evaziunea fiscala este o componenta importanta a standardului de viata. Intr-o tara cu o pondere ridicata a economiei subterane, calitatea vietii are in mod cert de suferit. De ce? Pentru ca veniturile care ar trebui sa ajunga la bugetul de stat sunt deturnate, iar banii pe care Guvernul ar trebui sa-i foloseasca pentru a creste calitatea vietii sunt insuficienti.

In Romania sustragerea pare sa fie o problema cronica si, potrivit unor calcule ale Consiliului Fiscal, din 2004 pana in 2010 evaziunea fiscala la impozitul pe venit, CAS si TVA ca procent din PIB a continuat sa creasca, de la 7,3% pana la 10,3%.


La calitatea infrastructurii stam mai prost decat Bulgaria

Starea deplorabila a infrastructurii rutiere este un aspect binecunoscut in Romania si trage in jos puternic calitatea vietii. Pe langa disconfortul vizibil al lipsei autostrazilor si drumurilor de calitate, Romania se confrunta si cu problema ineficientei banilor publici cand este vorba de investitiile in infrastructura.

Potrivit graficului de mai jos, Romania are o pondere foarte buna a cheltuielilor pentru investitii ca procent din PIB, fiind practic prima din UE la acest capitol, dar in ceea ce priveste indicele calitatii infrastructurii stam cel mai prost, fiind depasiti de vecinii nostri bulgarii.


...de asemenea am atras de doua ori mai putine fonduri UE pentru infrastructura decat Bulgaria

Pe langa faptul ca investitiile publice in infrastructura sunt ineficiente, Romania este intr-o situatie "tragica" si in ceea ce priveste atragerea de fonduri structurale pe acest sector.

Desi Programul Operational Sectorial (POS) Transport avea sanse sa termine anul cu o rata de absorbtie buna, avand in vedere sumele mari pe care le opereaza, la 30 septembrie rata de absorbtie este de doar 6,46%, fiind atrase doar 295,18 milioane euro.

Mai mult, Comisia Europeana a propus ca nivelul corectiilor financiare pentru acest program sa fie de circa 350 milioane euro, in urma proiectelor derulate de CNADNR si CFR.

Pe de alta parte, Bulgaria a atras fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de circa 600 milioane euro, avand un grad de absorbtie pe acest program de aproape 37%.

Totodata, potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, Romania ignora potentialul de multiplicare al proiectelor finantate prin fonduri europene.

"Data fiind cofinantarea de doar 5% in cazul proiectelor cu finantare UE, la 1 leu resurse proprii - deficit bugetar - se pot efectua cheltuieli bugetare de 20 lei (absorbtia fondurilor UE are impact pe deficitul bugetar doar cu partea de cofinantare, banii primiti de la UE fiind reflectati si pe venituri si pe cheltuieli), fata de o echivalenta de 1:1 in cazul proiectelor finantate integral din resurse proprii", arata Consiliul Fiscal.


Mai mult, Bulgaria ne-a depasit cu mult la gradul de absorbtie al fondurilor UE

Uniunea Europeana a alocat Romaniei pentru perioada 2007-2013 19,7 miliarde euro, in timp ce Bulgariei i s-au pus la dispozitie 6,9 miliarde euro. La inceputul acestui an, Romania accesase din aceste fonduri doar 4%, in timp ce Bulgaria absorbise 19%.

Se pare ca vecinii nostri de la sud de Dunare au fost mult mai "primitori" cu fondurile nerambursabile de la UE si au reusit sa isi creasca gradul de absorbtie in primele noua luni din an pana la nivelul de 27,5%, in timp ce Romania a ajuns la 9,7%, dupa ce in septembrie a reusit sa atraga doar 0,01%.

La un asemenea ritm de absorbtie si tinand cont ca platile de la CE sunt intrerupte din iulie pentru patru dintre cele opt programe operationale, in timp ce programul Dezvoltarea Resurselor Umane este in procedura de presuspendare nu este de mirare ca Bulgaria ne-a luat-o mult inainte.


Si nu in ultimul rand: coruptia, cangrena de care Romania nu se poate scapa

Coruptia este un element care poate afecta profund calitatea vietii si este un aspect la care Romania a fost criticata in repetate randuri de Uniunea Europeana.

Potrivit Indicelui de Perceptie a Coruptiei publicat de Transparency International, Romania s-a clasat in 2011 pe locul 75 din 183 de state analizate, cu un scor de 3,6 puncte din 10.

Astfel, Romania este din nou in coada clasamentului in Uniunea Europeana, ocupand locul 25 din cele 27 de state ale UE, dupa Grecia (3,4 puncte) si Bulgaria (3,3 puncte).





Citeste si