19 Martie 2013

Se intampla cand un stat sufera: pretul aurului CRESTE. Dezastrul din Cipru, in timp real



Toata atentia este indreptata astazi spre Cipru: cotatia aurului este in crestere, iar bancile din Cipru sunt inchise. Ramaneti pe Wall-Street.ro pentru a afla cele mai importante momente ale crizei datoriilor, “episodul Cipru”.

Cotatia aurului, in crestere

Cotatia aurului a crescut luni cu 0,9% si a depasit 1.600 dolari uncia pentru prima oara de la sfarsitul lunii februarie, dupa ce programul destinat salvarii Ciprului, care include o taxa aplicabila depozitelor bancare, a agitat pietele financiare, transmite MarketWatch, potrivit Mediafax.

"Criza datoriilor din zona euro este departe de a se fi incheiat, traim vremuri extreme", a declarat Julian Phillips, fondator al GoldForecaster.com. Pretul aurului cu livrare in aprilie a urcat la bursa de marfuri din New York cu 0,9%, respectiv 13,5 dolari, la 1.606,1 dolari uncia. Argintul cu livrare in luna mai a fost cotat in crestere cu 0,2%, la 28.9 dolari uncia.


Bancile din Cipru vor ramane inchise

Bancile din Cipru nu isi vor relua activitatea pana joi, guvernul prelungind cu doua zile perioada de nefunctionare a institutiilor de credit pentru a preveni retrageri masive de depozite inainte de ratificarea in Parlament a legii privind preluarea de catre stat a pana la 10% din economii.

Bancile cipriote au fost inchise luni pentru o sarbatoare nationala, dupa ce ministrii Finantelor din zona euro si administratia de la Nicosia au anuntat, sambata, ca statul va prelua 6,75% din depozitele bancare de sub 100.000 euro si 9,9% din cele care depasesc aceasta valoare pentru a finanta un acord de "bailout" de 10 miliarde euro.

Parlamentul a amanat in doua randuri, duminica si luni, dezbaterile privind proiectul de lege care ar implementa decizia, urmatorul termen fiind programat pentru marti.


Cum evolueaza cursul de schimb

Cursul de schimb a deschis sedinta interbancara de marti aproape de 4,41 lei/euro si a fluctuat usor in jurul acestui nivel in prima ora, intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,4090 - 4,4110 lei, cu 0,3 - 0,4 bani sub cotatiile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4120 - 4,4150 lei/euro. Ulterior, cursul a ramas la nivelul de la deschidere, iar volumele de tranzactionare au fost reduse. Astfel, la scurt timp dupa ora 10:00, euro a fost cotat tot la 4,4090 - 4,4110 lei.

Leul s-a depreciat luni cu aproximativ 0,5% in raport cu euro, pe fondul aversiunii la risc a jucatorilor determinata de anuntul privind introducerea unei taxe pe depozitele bancare din Cipru.


Cipru: moartea suveranitatii nationale?

Cu toate ca Cipru realizeaza doar 0,25% din productia totala a zonei euro, motiv pentru care economia statului insular a fost considerata prea mica pentru a reprezenta un risc sistemic, pachetul de salvare acordat in weekend a starnit o furtuna existentiala, in contextul in un stat mic precum Cipru este fortat sa isi sacrifice din suveranitate in favoarea solvabilitatii.

Cititi mai multe aici.


Cea mai proasta veste pentru ciprioti: Aplicam planul A!

Ministrii Finantelor din zona euro au mentinut tinta impusa Ciprului, de a atrage 5,8 miliarde euro prin taxarea depozitelor bancare, insa s-au aratat deschisi fata de o taxa mai progresiva, pentru a proteja micile economii.

Mai multe detalii despre situatia din Cipru, aici.





Citeste si