24 Mai 2006

Seful AVAS ameninta nume grele de pe piata



Timp de trei ani, 50.000 de societati comerciale, regii autonome si primarii au folosit bugetul statului, prin neplata datoriilor la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), ca pe o banca de creditare cu dobanda zero, a declarat, marti, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu.
"Lista rusinii, adica lista cu cei 50.000 de debitori, poate fi consultata pe site-ul AVAS. Termenul limita acordat pentru plata in contul AVAS a acestor datorii este 12 iunie 2006. Din pacate, pe aceasta lista se regasesc societati bancare si de asigurare care nu se pot plange de lipsa profitului. Cea mai mare datorie este de circa 18 milioane de dolari si apartine CFR-ului", a spus Razvan Orasanu.

Intre debitorii AVAS se afla Omniasig, Bancpost, Asigurari tiriac, Parmalat, La Dorna, Elvila, Enel, Tofan Grup, precum si Regia Nationala a Padurilor si cateva ocoale silvice, transmite Rompres.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a fost abilitata prin lege, in limitele prevazute de OUG nr. 95/2003, aprobata cu completari si modificari prin Legea nr. 557/2003, sa preia de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate creantele bugetare restante la data de 30.06.2003. Valoarea reactualizata a creantelor a fost pana la data predarii, in vederea recuperarii acestora in conformitate cu OUG nr. 51/1998 privind valorificarea activelor statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sumele predate de CNAS pentru valorificare cumuleaza obligatii ale societatilor comerciale fata de Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate si dateaza din perioada 1998-2003, recuperarea acestora dovedindu-se dificila pentru casele judetene de sanatate.

"Spre finele anului 2003 era evident faptul ca mii de angajatori se aflau in situatia de a inregistra datorii de pana la cinci ani la FNUASS. Aceste datorii, pe care le putem clasifica drept istorice, necesitau in vederea recuperarii aplicarea unor metode care sa conduca la responsabilizarea debitorilor. Prin recuperarea lor de catre AVAS, cresc sumele alocate de Ministerul Finantelor Publice catre Ministerul Sanatati pentru serviciile medicale", a spus Razvan Orasanu.

La expirarea termenului acordat de AVAS pentru plata voluntara a datoriilor, Autoritatea va trece la aplicarea procedurilor de executare silita asupra debitorilor rau platnici, cu tot ce implica aceasta metoda de valorificare.



Citeste si