3 Aprilie 2013

Nita: Sistemul energetic trebuie reorganizat, inca nu stiu cum



Sistemul de productie a electricitatii trebuie reorganizat, pentru ca dupa liberalizarea pietei de energie nu va putea rezista in structura actuala, de separare a companiilor pe tipuri de resurse, dar deocamdata nu se stie cum trebuie derulat acest proces, a declarat ministrul Constantin Nita, potrivit Mediafax.

"Va trebui sa reorganizam intreg sistemul energetic, pentru ca nu puteam avea aceasta separare pe tipuri de resurse. (...) Sa nu creada cineva ca Complexul Oltenia sau Complexul Hunedoara va rezista pe piata libera cu Hidroelectrica sau Nuclearelectrica", a declarat marti ministrul degelat pentru Energie, Constantin NIta, intr-o conferinta de presa.

Intrebat cum vede reorganizarea sistemului, Nita a recunoscut ca nu stie.

"Planul este acela pe care il gandim in momentul de fata, dar nu stiu sa vi-l spun", a afirmat ministrul.

Principalii producatori de energie din Romania din surse conventionale sunt controlati de stat. Companiile care produc energie cu cele mai mici costuri sunt Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Complexele Oltenia si Hunedoara, create prin fuziunea mai multor mine de carbuni cu termocentrale au costuri mai mari de productie.

Singura termocentrala pe gaze din Romania din ultimii 20 de ani a fost construita de o companie privata, respectiv OMV Petrom. Sectorul productiei energiei din surse alternative este aproape integral detinut de companii private.
Guvernul va amana o parte a ajutorului pentru energie verde pentru a opri cresterea preturilor Guvernul va amana, in perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, acordarea a cate unui certificat verde pe MWh pentru microhidrocentrale si pentru centralele eoliene si a doua certificate pentru centralele fotovoltaice, pentru a sista "cresterea necontrolata" a pretului electricitatii.
"In perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016 se amana temporar acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din surse regenerabile, dupa cum urmeaza: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW; un certificat verde pentru centralele electrice eoliene; doua certificate verzi pentru centralele electrice solare", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei.

Nota de fundamentare a proiectului precizeaza ca amanarea acordarii acestor certifiate verzi nu afecteaza obiectivul Romaniei ca in 2020 ponderea in consumul brut a energiei regenerabile sa fie de 24%.



Citeste si