26 Mai 2006

Impozit de 16% pentru cuponari

Sebastian Vladescu vrea cota unica pentru actiunile provenite din Programul de Privatizare in Masa date de Nicolae Vacaroiu

In actuala lege privind impozitarea actiunilor de pe piata de capital exista doua cote de impozitare: una de 1%, care se aplica cistigurilor obtinute din transferul titlurilor de valoare detinute de catre investitori mai mult de 365 de zile, si o cota de 16%, care se aplica cistigurilor obtinute din transferul actiunilor detinute de catre investitor mai putin de 365 de zile.

Astfel, la sfirsitul anului se determina cistigul net pentru fiecare dintre cele doua categorii, urmind a se aplica cota corespunzatoare. Prevederile proiectului de modificare a Codului fiscal stabilesc o cota unica de impozitare a cistigurilor obtinute din tranzactionarea titlurilor de valoare in cuantum de 16%, indiferent de perioada de detinere a acestora. Astfel, se propune eliminarea tuturor prevederilor care stabileau aceasta detinere.

Cum va fi la cuponari

In privinta actiunilor provenite din PPM (Programul de Privatizare in Masa), actuala lege de impozitare a pietei de capital arata ca impozitul retinut de casa de brokeraj asupra cistigului generat din transferul actiunilor provenite din PPM este un impozit final. De aceea, cupoanele lui Vacaroiu erau impozitate cu 1%, plecind de la premisa ca actiunile dobindite cu titlu gratuit erau detinute mai mult de un an de catre cetateni. Proiectul de Cod fiscal elimina tratamentul diferentiat al actiunilor provenite din PPM si drept urmare, de la 1 ianuarie 2007, ele vor fi impozitate cu 16%.



Citeste si