29 Mai 2006

Inflatia, in functie de cresterea PIB



Produsul Intern Brut al Romaniei ar trebui sa creasca sub potential, in urmatorii doi ani, pentru ca reducerea inflatiei sa continue in ritmul dorit, a declarat vineri economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.

"Daca vrem sa reducem inflatia, trebuie acceptat ca pe un termen de un an sau doi PIB sa creasca sub potential", a spus Lazea la un seminar pe teme economice. Economistul sef al BNR a raspuns unei intrebari referitoare la masura in care politica bancii centrale franeaza cresterea economica. "Obiectivul BNR nu este sa stimuleze cresterea economica", a aratat Lazea. Aceeasi declaratie a fost facuta, la mijlocul acestei saptamani, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El arata insa, atunci, ca BNR nu o va duce o politica monetara care sa franeze economia.

O politica monetara restrictiva "pune tara la treaba", a mai spus Isarescu, care a tinut sa adauge ca relaxarea conditiilor monetare va fi o decizie legata exclusiv de evolutia dezinflatiei. Autoritatile romane au prognozat pentru acest an o crestere economica de 6%, dupa ce avansul PIB s-a redus anul trecut la 4,1% fata de 8,4% in 2004. Ritmul de crestere economica previzionat de Comisia Nationala de Prognoza pentru 2007 este de 6,2%. Banca centrala tinteste pentru 2006 o rata a inflatiei cuprinsa in intervalul 4-6%, dar Isarescu a afirmat recent ca tinta ar putea fi depasita cu pana la 0,8 puncte peste limita superioara a intervalului.



Citeste si