30 Mai 2013

Romania va scapa de stigmatul deficitului excesiv: CE ne-a dat aviz favorabil



Comisia Europeana (CE) recomanda Consiliului incheierea procedurii de deficit excesiv in cazul Romaniei, dupa ce a constatat reducerea deficitului bugetar sub nivelul maxim de 3% permis in UE si estimeaza mentinerea atat a deficitului, cat si a indatorarii publice in limita permisa in Tratatul UE.

Romania a inregistrat un deficit bugetar de 2,9% anul trecut, dupa standardele UE, iar executivul comunitar estimeaza o reducere la 2,6% pentru anul in curs si la 2,4% pentru 2014, scrie Mediafax.

Procedura de deficit excesiv poate conduce la sanctiuni financiare in cazul statelor din zona euro, in timp ce tarile non-euro pot fi pedepsite prin blocarea accesului la fonduri UE.

Ministerul Finantelor Publice a informat la inceputul anului ca Ecofin ar putea adopta in mai-iunie decizia finala de abrogare a deficitului excesiv, dupa confirmarea datelor privind executia bugetara si in functie de o analiza privind posibilitatea ca Romania sa aiba o tendinta clara pe termen mediu de a mentine deficitul sub limita de 3% din PIB.

Executivul comunitar se asteapta ca deficitul bugetar al Romaniei sa ramana sub 3% in perioada prognozata, 2013-2014, dupa ce Romania a reusit sa ajunga la 2,9% anul trecut.

Decizia Ecofin privind existenta deficitului excesiv in cazul Romaniei a fost adoptata in iulie 2009. Ea a fost determinata de faptul ca Romania inregistrase in 2008 un deficit de 5,4% din PIB.

In consecinta, Romania a trebuit sa adopte masuri severe de scadere a deficitului in domeniul salarizarii in sistemul public, schimbari in sistemul de pensii, precum si alte masuri menite sa reduca dezechilibrele majore reflectate inclusiv in deficiul contului curent extern.



Citeste si