30 Mai 2013

PREMIERA: Documentul care dezvaluie salariile managerilor de stat



Managerii din companiile de stat au indemnizatii lunare cuprinse intre 11.250 lei si 66.642 lei, in timp ce membrii consiliilor de administratie incaseaza lunar intre 132 lei si 33.000 lei, mari alocatii fiind la Transgaz, Imprimerie, CN Uraniu, CE Oltenia, Electrica, Cuprumin, Romatsa, Tarom, CFR. Indemnizatiile sunt indicate intr-un document prezentat de Guvern. (Descarca documentul din attach).

Lefurile la stat, limitate

Guvernul a limitat salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentand de sase ori salariul mediu brut in ramura respectiva, printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri.

Managerii privati, neafectati

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat, potrivit Mediafax, ca procesul de managament privat nu este afectat, deoarece pe langa remuneratia fixa, care nu poate depasi de sase ori salariul mediu brut pe ramura, va exista si o remuneratie variabila, in functie de atingerea unor indicatori de performanta.

"Aceasta este remuneratia fixa, separat avem o remuneratie variabila care poate fi stabilita in functie de recomndarile consultantilor si care va depinde de atingerea unor indicatori de performanta. Deci, procesul de managament privat nu este afectat, pentru ca pe langa remuneratia fixa, care nu poate depasi de sase ori salariul mediu brut pe ramura, va exista si o remuneratie variabila, dar numai in functie de atingerea unor indicatori de performanta. Companiile de stat au fost exceptate de la legea salarizarii unitare si in continuare creau situatii anormale, discrepante foarte mari salariale, venituri salariale foarte mari ale unor conducatori de companii de stat, eventual chiar cu pierderi", a spus Voinea.


Prevederi inspirate din Polonia

Premierul Victor Ponta a precizat anterior ca proiectul acestei ordonante a fost introdus pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului si contine prevederi "inspirate" din legislatia Poloniei si agreate de Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

"Prin aceasta reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executiva la de sase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectiva. Deci, este o raportare la salariul care se castiga in ramura respectiva, de sase ori salariul mediu va asigur ca este deja un salariu foarte bun. Media in general este in jur de o mie euro, depinde de ramura. Evident, orice altceva se plateste in plus se plateste in functie de indeplinirea indicatorilor de performanta", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern, in fata jurnalistilor.




Citeste si