10 Iunie 2013

Lazea propune ca universitatile sa ii discrimineze pozitiv pe tinerii de la sate



Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, propune ca universitatile de stat sa aloce anual 10% din locurile disponibile celor mai buni tineri din mediul rural, pentru anumite domenii precum educatia sau medicina, cu conditia ca acestia sa se intoarca sa profeseze la sate cel putin trei ani.

"Eu am mai propus, dar nu aude nimeni: la universitatile de stat 10% din locuri anual sa se dea celor mai buni din mediul rural, sa fie o alocare cum este pentru negrii din Statele Unite, o discriminare pozitiva, pentru anumite domenii, precum profesori, medicina, cu obligativitatea semnata de ei din start ca se vor intoarce in mediul rural de unde provin si ca vor profesa cel putin trei ani", a declarat Lazea in nume propriu la un seminar pe tema capitalului uman, gazduit de BNR, potrivit Mediafax.

El apreciaza ca trebuie pus ceva in locul sistemului repartitiilor obligatorii, care a functionat pana in anul 1989.

"Pe vremea mea terminai facultatile acestea - universitatea, medicina - si erai obligat sa te duci, si ca orasean, nu conta, sa lucrezi in mediul rural si stiti filmele cu Mircea Diaconu. Nu s-a mai perpetuat sistemul, s-a spus ca s-a schimbat oranduirea, ca vor fi atrasi specialistii cu ferma si cu gaini si cu vaci, bineinteles ca n-a functionat", a spus Lazea.

Economistul a aratat ca solutia este ca "fii si fiice ai satului" sa mearga la facultate, iar dupa absolvire sa profeseze obligatoriu cel putin trei in mediul rural. In caz contrar, acestia ar trebui sa ramburseze costul educatiei.

"Cred ca este o propunere pe care o s-o tot fac, poate pana peste 50 de ani o s-o ia cineva in seama", a conchis Lazea.



Citeste si