16 Martie 2005

Pana in 2007, preturile la utilitati vor fi aliniate la cele din UE

Unele dintre efectele "usturatoare" ale integrarii Romaniei in UE vor fi resimtite de consumatorii finali incepand chiar cu acest an. Astfel, vor creste preturile la energie electrica, termica si gaze naturale.

Si aceasta deoarece trebuie sa ne aliniem tarilor din UE. In primul rand, cea mai mare influenta o va avea pretul la gazele naturale, care pana in 2007 va trebui, practic, sa se dubleze. Astfel, de la 1 aprilie, vom plati mai mult cu circa 20% pentru consumul de gaze naturale, din cauza cresterii cotatiei gazului din productia interna, care se majoreaza de la 60 la 90 de dolari pe mia de metri cubi. Va urma o alta majorare la 1 iulie, cu cel putin 5%, potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).

De asemenea, suntem nevoiti sa platim mai mult si din cauza cresterii pretului gazelor naturale din import, care in momentul de fata acopera cam 40% din consumul national, si tinde sa creasca pe viitor. Potrivit presedintelui ANRGN, Stefan Cosmeanu, in 2007 pretul gazelor naturale va atinge cel mai de jos prag dintre tarile europene. In prezent, mia de metri cubi in Romania este de 178 de dolari, avand cea mai mica valoare dintre tarile din UE si cele in curs de aderare. In Bulgaria, tariful este de 190 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, iar in Cehia, 262 de dolari.

Cel mai ridicat pret al gazelor naturale se regaseste in Portugalia, si anume peste 600 de dolari mia de metri cubi, urmata fiind de Irlanda, cu 567 de dolari. Reprezentantii din domeniu au cazut de acord ca este mai eficienta o crestere in trepte cu valori mai mici, decat una de 100%, la sfarsitul anului 2006. Acest lucru se realizeaza si pentru energia electrica, unde autoritatile au anuntat o majorare a kWh cu o valoare cuprinsa intre 2,5 si 5%, cel mai probabil de la 1 iulie. Tot de atunci se va majora si pretul energiei termice cu cel putin 20%, din cauza eliminarii subventiei marilor producatori. Insa, pentru diminuarea impactului, autoritatile pot lua in calcul acordarea de subventii directe catre populatie. Insa pana se ajunge ca valoarea preturilor la energie din Romania sa se alinieze celor din UE, vom mai avea parte si anul viitor de alte majorari. Cel putin la gaze se preconizeaza ca pretul va creste trimestrial, iar la energia electrica anual.



Citeste si