8 Iunie 2006

Producatorii de tigarete critica noul Cod fiscal

Prevederea din noul Cod fiscal privind nivelul propus pentru acciza minima la tigarete - 95% din acciza pentru cea mai vanduta categorie, ar urma sa distorsioneze serios piata de profil din Romania si ar veni in contradictie cu Legea concurentei, a afirmat, miercuri, Gilda Lazar, director corporate affairs JT International Romania. Aceasta a declarat, miercuri, la Senat, ca acciza minima nu este un angajament luat de Romania in vederea aderarii.

"Nu ne cere nimeni sa luam o astfel de masura intr-un ritm atat de accelerat. Exista o directiva care spune ca statele membre pot sa adopte o astfel de prevedere, dar nu sunt obligate", a spus Gilda Lazar, citata de Rompres.

Reprezentanta JT International Romania a aratat ca exista state europene care nu au deloc acciza minima, cum ar fi, de exemplu, Marea Britanie, Danemarca, tarile baltice sau tari care au acciza minima de suta la suta, gen Suedia sau Cehia, sau de 65 la suta, cum este Grecia.

Totodata, ea a spus ca masura ar favoriza anumite companii care sunt puternice in segmentele superioare si le-ar defavoriza pe cele care produc tigarete ieftine si ale caror preturi ar trebui sa creasca atat de mult incat nu le-ar mai putea cumpara nimeni.

Pe de alta parte, directorul producatorului de tigarete a tras un semnal de alarma privind riscul aparitiei contrabandei cu tutun, subliniind ca, de anul trecut, de cand s-a introdus acciza minima de 67 la suta, contrabanda cu tigarete ieftine a devenit un fenomen.

"Deja se ridica la 10 la suta din piata si este contrabanda cu tigarete ieftine pentru ca puterea de cumparare a romanilor nu a ajuns la un astfel de nivel la care toata lumea sa-si permita cumpararea de tigarete scumpe", a spus Gilda Lazar.

Ea a afirmat ca producatorul de tigarete a trimis scrisori presedintilor celor doua Camere, tuturor vicepresedintilor, sefilor de grupuri parlamentare si presedintilor de comisii de buget-finante, agricultura si economice, in care a exprimat acest punct de vedere, vicepresedintele Senatului, Theodor Melescanu fiind primul care a acceptat cu promptitudine un dialog.

Potrivit Gildei Lazar, daca se va pune in aplicare aceasta masura din Codul fiscal, pierderile companiei se vor ridica la nivelul milioanelor de dolari



Citeste si