30 Iunie 2006

Romanii nu si-au insusit inca pe deplin capitalismul

The Gallup Organization Romania a realizat in decembrie 2005 un studiu privind perceptia si asumarea valorilor capitaliste in Romania la cererea Fundatiei Horia Rusu. Cercetarea a vizat atat publicul -- prin intermediul unui sondaj reprezentativ la nivelul tarii (pe un esantion de 1050 persoane in varsta de 18 si peste), cat si elita politica (esantion de parlamentari din ambele camere), precum si personalitati ale elitelor din domeniul afacerilor, culturii si societatii civile (studiu calitativ). Rezultatele acestei cercetari au fost facute publice ieri, in cadrul unei conferinte de presa.

Traseul parcurs de Romania, dupa 1989, spre economia de piata, experienta populatiei din ultimii 16 ani cu modul de functionare a democratiei si a mecanismelor de piata, impreuna cu structurile valorice latente inculcate in perioada comunista se regasesc astazi in combinatii unele firesti, alte paradoxale la nivelul mentalitatilor oamenilor obisnuiti si elitelor.

16014_1.pdfO prima concluzie care se poate trage din rezultatele acestei cercetari vizeaza diversitatea si caracterul difuz, nestructurat al ideologiilor sociale existente la nivelul populatiei. Astfel se explica unele rezultate care pot parea paradoxale. Valorile specifice sistemului capitalist: proprietate privata, competitie, libera initiativa, desi predominante la nivelul populatiei pe ansamblu, se combina cu convingeri puternice care sustin interventia statului in eokconomie si cu un nivel foarte ridicat de aversiune fata de riscuri.

La aceasta se adauga un puternic sentiment de injustitie sociala, o perceptie negativa asupra inegalitatilor sociale existente la nivelul societatii romanesti. Imaginea mediului de afaceri este mai degraba negativa, la aceasta contribuind, atat la nivelul populatiei, cat si al elitelor, suspiciunea de ilegalitate, care planeaza asupra marilor averi construite in Romania dupa 1989.

Nu in ultimul rand, trebuie remarcate discrepantele mari intre convingerile pe care le regasim la nivelul populatiei si cele ale elitei politice. in general, aceasta din urma sustine, in proportii mult mai mari, valorile capitalismului: proprietatea privata, concurenta, libera initiativa, reducerea rolului statului in economie ceea ce conduce la concluzia ca o parte semnificativa a populatiei nu se poate regasi in ideologiile promovate de actualele partide politice.



Citeste si