26 Februarie 2014

Prabusire iminenta: Ucraina are nevoie de ajutor financiar



Ucraina are nevoie de un ajutor financiar imediat pentru evita prabusirea economica a tarii si riscul declansarii panicii in sectorul bancar, a avertizat Institutul pentru Finante Internationale (IFI), relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Pentru a evita prabusirea totala a economiei Ucrainei, nu in urmatoarele cateva luni ci in urmatoarele cateva saptamani, tara trebuie sa primeasca bani imediat", a declarat Lubomir Mitov, economist sef pentru tarile emergente din Europa la IFI, care reuneste 450 de banci la nivel mondial.

Mitov a subliniat ca visteria statului ucrainean este goala, iar problemele economice ale tarii sunt uriase.

Dupa mai multe luni de criza politica si destituirea presedintelui Viktor Ianukovici, autoritatile interimare de la Kiev au lansat un apel comunitatii internationale in vederea obtinerii unui ajutor de 35 de miliarde de dolari pentru urmatorii doi ani, astfel incat sa fie evitat falimentul tarii.
Potrivit IFI, rezervele statului ucrainean au scazut de la 16 miliarde de dolari la sfarsitul lunii ianuarie la 12 miliarde de dolari in prezent, in timp ce Ucraina trebuie sa ramburseze in acest an datorii de 25 de miliarde de dolari.

"Situatia bugetara este atat de disperata incat singura optiune pentru plata pensiilor si salariilor este tiparirea de bani, care risca sa amplifice inflatia si deprecierea monedei ucrainene", a adaugat Mitov.

El a avertizat si in privinta pericolului real de izbucnire a panicii in sectorul bancar, in conditiile in care retragerile de bani din depozite sunt in crestere.

In aceasta situatie, Ucraina nu are alta optiune decat sa accepte conditiile impuse de Uniunea Europeana si FMI, potrivit IFI.

Institutul avertizeaza ca reformele sunt foarte dureroase, cum ar fi dublarea pretului gazelor si reducerea deficitului bugetar.

Daca aceste reforme vor fi puse in practica, marimea ajutorului financiar necesar Ucrainei ar putea fi redus la circa 20 de miliarde de dolari, fata de suma de 35 de miliarde de dolari solicitata de autoritati, considera Mitov. El a adaugat ca alte 5 miliarde de dolari ar trebui alocate sectorului bancar.



Citeste si