10 Aprilie 2014

Lazea: Trebuie invinsa prejudecata ca orice varstnic ramas in campul muncii ocupa locul unui tanar



Aceasta logica, de tip sau/sau, este valabila in cadrul tarilor cu o forta de munca in crestere. Pentru tarile cu o forta de munca in scadere, precum Romania, logica care ar trebui sa prevaleze este cea de tip si/si. Este nevoie de participarea atat a tinerilor, cat si a varstnicilor doritori sa lucreze, apreciaza Valentin Lazea (foto), economist sef, BNR.

Forta de munca s-a diminuat semnificativ in 2009-2013 fata de 2004-2008, ca urmare a intrarilor mult mai mici ale tinerilor care au implinit 18 ani (253 mii/an fata de 364 mii/an), consecinta a scaderii natalitatii dupa revolutia din 1989. Natalitatea a continuat sa scada, consecintele urmand a fi vazute in 2014-2018, cand se va constata o noua diminuare a intrarilor in forta de munca a tinerilor care au implinit 18 ani (de la 253 mii/an la 235 mii/an).

"Reducerea populatiei afecteaza PIB potential, chiar daca, paradoxal, contribuie la cresterea aritmetica a PIB/locuitor. Pe termen mediu si lung prevaleaza efectul negativ, deoarece un numar tot mai mic de salariati va trebui sa sustina un numar tot mai mare de pensionari.", a spus Valentin Lazea.

In opinia sa, o posibila solutie este stimularea ramanerii in cadrul fortei de munca a persoanelor din categoria de varsta 65-74 de ani, care sunt capabile si dornice sa munceasca (nu printr-o crestere administrativa a varstei de pensionare, ci printr-o decizie liber consimtita). In cadrul Uniunii Europene, Romania are una dintre cele mai mici rate de participare a respectivei categorii de varsta.



Citeste si