26 Mai 2014

Ponta: Guvernul si Hidroelectrica vor aloca bani pentru barajul Rastolita, care ar trebui sa fie gata in 2015



Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Targu Mures, ca Guvernul si Hidroelectrica vor aloca bani pentru finalizarea lucrarilor de amenajare a barajului de la Rastolita, pentru a fi terminat in 2015, cand ar trebui sa inceapa productia de energie electrica. Lucrarile de amenajare au fost incepute din 1990.

Victor Ponta, care a facut, vineri, o vizita in judetul Mures, mergand si la barajul in constructie de la Rastolita, a declarat ca Hidroelectrica aloca in acest an 42 de milioane de lei, iar anul viitor 40 de milioane pentru finalizarea lucrarilor de amanajare a barajului, astfel incat acesta sa poata incepe productia de energie electrica.

"Am stabilit faptul ca Hidroelectrica aloca si anul acesta 42 de milioane de lei, iar anul viitor 40 de milioane de lei, in asa fel incat sa se poata finaliza partea principala de investitie si sa inceapa productia de energie, dupa care din acea facilitate hidrografica sa putem sa dezvoltam proiectele de alimentare cu apa a comunitatilor din aval.

(...) Din moment ce s-a facut 90 la suta, e pacat de Dumnezeu sa nu o terminam. Din '90 tot s-au bagat bani acolo, acum, inca 82 milioane de lei Hidroeletrica, plus ceea ce suporta Guvernul prin exproprierile care trebuie facute pentru finalizarea investitiei. Dar anul viitor, in 2015, trimestrul III sau IV trebuie sa fie totul gata", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Investitia, care apartine Apelor Romane din Mures, a inceput in 1990, apoi s-a oprit, premierul apreciind ca daca lucrarea ar fi inceputa acum, nu ar merita, deorece "sunt preturi uriase si profiturile sunt foarte mici". Pentru finalizarea barajului de la Rastolita este nevoie, conform estimarilor Prefecturii Mures, de 10 milioane de lei si de exproprierea a 210 hectare de padure, mare parte aflata in proprietatea unor institutii ale statului.

Amenajarea barajului de la Rastolita a fost promovata de Hidroconstructia Cluj in 1988, alaturi de cea de la Runcu Firiza din Maramures. Lucrarea a fost transferata pe rand de la Ministerul Industriilor la cel al Mediului si apoi inapoi la Ministerul Industriilor, dar sumele alocate au fost de fiecare data prea mici.



Citeste si